Emőke

Folytatódik Prunyi Ilona zenés beszélgetéssorozata

2012.02.10. 09:38

Programkereső

2012 tavaszán négy alkalommal várja a zongoraművésznő vendégeit a Hajós utcai Opera Zongoraszalonba.

Prunyi Ilona hosszú ideje rendez pódiumbeszélgetéseket, és már csaknem félszáz művészt mutatott be a közönségnek közös zenéléssel fűszerezett estjein. "Régóta dédelgetett vágyam, hogy felélesszek egy kötetlen művészszalont, ahol kollegáimat, zenésztársaimat szóra bírhatom, a színpad reflektoraitól védett környezetben. Már 1996-ban volt egy kezdeményezésem, amely közel 25 estét töltött ki. Akkoriban "Sztárok hangulatvilágításban" címmel hirdettem ezeket az estéket, és rendkívül kedvező fogadtatásuk volt, nemcsak a közönség, de a kollégák oldaláról is. Sok olyan előadóművészt ismerek, aki rendkívül gazdag élményvilággal rendelkezik, de nehezére esik ezeket az élményeket idegenekkel megosztani. A művésztárs mint riporter átsegíti őket ezen a közlési nehézségen, és órák után azon kapják magukat, hogy mennyi mindent elmondtak, amit nem is gondoltak volna kimondhatónak. Ez nagyon jóleső érzés, amely hosszú időn keresztül tartotta bennem a lendületet. Aztán ez a kezdeményezés a partnerek kihullásával megszűnt - mindannyiunk nagy sajnálatára" - nyilatkozta a 2006/07 telén tartott szalonestjei kapcsán. Az akkor megszakadt sorozat hosszabb szünet után, kollégái unszolására folytatódik a sorozat, melynek vendégei ezúttal Kocsis Zoltán, Banda Ádám, Sárik Péter és Fenyő László lesznek. A zenés beszélgetések március 8-án és 21-én, április 10-én és május 11-én 18:00 órakor kezdődnek, a korlátozott férőhelyek miatt jegyek kizárólag elővételben kaphatók a Rózsavölgyi Zeneműboltban.

Prunyi Ilona
Prunyi Ilona

A magyar zongorairodalom kevésbé ismert szerzőinek megismertetéséért és különösen Dohnányi Ernő életművének feltámasztásáért Bartók-Pásztory-díjban részesült a zongoraművésznő, aki 2011. májusában 70. születésnapját ünnepelte. "Prunyi Ilona a magyar zenei élet kimagasló képviselői közé tartozik, virtuóz adottságai egészen rendkívüliek" - Fischer Annie 1974-es nyilatkozatának változatlan érvényességről bárki meggyőződhet az aktívan koncertező zongoraművésznő hangversenyein, amelyeken nagy valószínűséggel méltatlanul elfeledett Liszt-kortársak vagy élő magyar zeneszerzők zongoramuzsikájával is megismerkedhetünk. Prunyi Ilona 1941. május 1-én született Debrecenben. 6 éves korában kezdett el zongorázni, 1958 és '63 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatójaként tanárai Gát József és Mihály András voltak. Még főiskolai növendékként részt vett az 1961-es nemzetközi Liszt-Bartók zongoraversenyen. Hazai és külföldi koncertszereplései mellett félszáz lemezfelvételt készített, ezek többsége világpremier. Repertoárján kitüntetett helyen szerepelnek a 19. századi ismeretlen vagy ritkán játszott magyar zeneszerzők (Ábrányi, Bertha, Beliczay, Mosonyi, Goldmark, Volkmann, Sipos, Gaál) művei. Emellett kortárs magyar zeneszerzők, többek között Petrovics Emil, Sári József, Láng István, Bozay Attila, Hollós Máté számára írt műveit is rendszeresen műsorára tűzi.

A zongoraművésznő igazi specialitása Dohnányi Ernő muzsikája. A Liszt Ferencig visszavezethető virtuóz iskola kimagaslóan sikeres képviselőjének, a zeneszerzőként is jelentős életművet hátrahagyó, ám Bartók és Kodály mögött részben politikai okok miatt háttérbe szorított szerző billentyűs életművét Prunyi Ilona megkülönböztetett figyelemmel ápolja. A Dohnányi-oeuvre avatott ismerőjeként és elhivatott népszerűsítőjeként rendszeres koncertjeinek és világszerte kedvezően fogadott felvételeinek köszönhetően nagy szerepet játszott a Dohnányi-életmű elmúlt években megindult újrafelfedezésében és elismerésében.

Előadóművészként olyan karmesterekkel és kamarapartnerekkel dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Jurij Szimonov, Kobayashi Ken-Icsiro, a Tátrai kvartett, Jandó Jenő, Perényi Eszter és Miklós, Polgár László, Gulyás Dénes, Kertesi Ingrid; de szívesen játszik együtt fiatal tehetségekkel, különösen Fenyő Lászlóval és Banda Ádámmal. Több évadban vezetett a romantikus hagyományokat felelevenítő szalont, ahol zenész barátaival közös muzsikálással fűszerezett beszélgetésekkel - és egy pohár pezsgővel - szórakoztatták a művészvilágot közelebbről is megismerni kívánó közönséget. Koncertzongorista pályafutása mellett tanulmányai befejezése óta oktat a Zeneakadémián, zongorapedagógusként jelentős érdemeket szerzett többek között a magyar orgonaművészet színvonalának emelésében (tanítványa volt többek között Fassang László orgonaművész és Sárik Péter jazz-zongorista is). Eredményeit kétszer ismerték el Artisjus-díjjal; 1994-ben a Liszt-díjat, 2011 tavaszán pedig a Bartók-Pásztory-díjat vehette át.