Géza

Megihlette Steve Reichot a Radiohead

2012.02.13. 12:00

Programkereső

A minimalista kompozíciók mestere két jól ismert Radiohead-szám feldolgozását tervezi. A Radio Rewrite című kompozíciót várhatóan a London Sinfonietta tagjainak közreműködésével 2013 márciusában fogják bemutatni a Southbank Festivalon.
Steve Reich
Steve Reich

A legendás zeneszerző azután döntött úgy, hogy nekilát a műnek, miután Lengyelországban a Radiohead előadásában hallotta egyik művét. A banda érdeklődésének köszönhetően Reich lelkesedése is lángra kapott, aki az élményen felbuzdulva elhatározta, az együttes két egyik legismertebb számát, az Everything In Its Right Place-t és a Jigsaw Falling Into Place-t saját értelmezésében készíti el Radio Rewrite címen.

Arról csak találgatni lehet, Reich hogyan nyúl a Radiohead zenéjéhez, mindenesetre a neves London Sinfonietta vezetője, Andrew Burke biztosra veszi, hogy a mű nem egyszerűen feldolgozás lesz, hanem sokkal több: "Nem hinném, hogy Steve szimpla feldolgozásokat készítene a dalokból, hiszen ez egyáltalán nem az ő stílusa. De hogy miként fogja kiindulási pontként használni majd azokat a saját műve megalkotásához, az lesz az igazán izgalmas az egészben." A végtermék akármilyen is lesz, az biztos, hogy még legalább egy évet várat magára, a darab majd Reich bejelentése szerint ugyanis csak 2013. március ötödikén a Southbank Festivalon lesz először hallható.

Vajon milyen hangzása lesz Reich Radiohead-feldolgozásának? Ha meghallgatják az alábbi videókat, már találgathatnak a Radio Rewrite című számról is.