Bernadett

Fidelio Klasszik: Csalog Gábor, Miklósa Erika

2012.02.16. 09:01

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának február 18-i adásában megszólal még Héja Domonkos, Nagy Adrián, Ókovács Szilveszter, Sebők Monika és Solymosi Tamás is.

Különleges hangulatú Kurtág-est várja a közönséget február 25-én este a Trafóban. A koncerten a Csalog Gábor alapította Ludium együttes előadásában több dalciklus is megszólal. A Ludium együttesben az elmúlt tíz-tizenöt év kiemelkedő zeneakadémiai növendékei foglalnak helyet. A szakmai irányításban Csalog Gábor mellett immár Kemenes András zongoraművész is részt vesz.

Csalog Gábor
Csalog Gábor

Az immár több mint öt éve koncertező, komoly- és jazz-zenészekből álló Klasszikon formáció február 22-én egy másfél órásra tervezett, 3D show elemeket is felvonultató operaestet ad az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Crossover dimenziók című műsorban a korábbi koncertekhez hasonlóan a muzsikusok a klasszikus és közkedvelt operai dallamokat ötvözik a legkülönfélébb könnyűzenei műfajokkal.  Néhány nappal az ősbemutató előtt a Klasszikon együttes zeneszerzőjével és hangszerelőjével, Nagy Adriánnal, valamint a formáció énekesnőjével, Sebők Monikával beszélgettünk.

Klasszikon 3D-produkció - színpadi látványterv
Klasszikon 3D-produkció - színpadi látványterv

Nemzetközi hírű magyar operaénekesek, karmesterek és balettművészek lépnek színpadra február 18-án az ErKell nekünk! című gálaesten. A fellépők honoráriuma, a jegybevétel, valamint az esthez kapcsolódó árverés teljes bevételét az Erkel Színház felújítására és egy új balett-terem kialakítására fordítják. Az est hét részből áll, és hat karmester dirigálja: Dénes István, Héja Domonkos, Kesselyák Gergely, Kovács János, Medveczky Ádám és Stefan Soltész. A fellépők között jelentős számban felvonulnak a fiatalok. Mellettük olyan, már bizonyított művészek lépnek színpadra, mint Lukács Gyöngyi, Kiss B. Atilla, Frankó Tünde, Rácz István, Tokody Ilona, Kertesi Ingrid, Perencz Béla, Sümegi Eszter, Gulyás Dénes, Wiedemann Bernadett vagy Miklósa Erika, aki Ókovács Szilveszter mellett a gála társműsorvezetője lesz. A baletthagyományokat a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, Bajári Levente, Kozmér Alexandra, Somorjai Enikő és Popova Aleszja képviselik. Az esten sor kerül egy jótékonysági árverésre, melynek tételei közt exkluzív jelmezek, kellékek, képzőművészeti alkotások találhatók. A licit február 13-án kezdődött és február 18-án éjfélig tart. A sajtótájékoztató során megszólalt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, Solymosi Tamás balettigazgató, Miklósa Erika operaénekesnő és Héja Domonkos fő-zeneigazgató.

A nagysikerű Metropolitan-operaközvetítések és balett-vetítések után egy újabb művészeti műfaj jelenik meg az Uránia Nemzeti Filmszínház palettáján. Február 16-án, csütörtökön este a világpremierrel egy időben nézhette meg a budapesti közönség a londoni National Gallery nagyszabású Leonardo da Vinci-kiállítását bemutató, élőben rögzített tárlatvezetését. Többek között olyan híres alkotások láthatók a tárlatban, mint a Sziklás Madonna mindkét változata, a sokáig elveszettnek hitt Salvator Mundi vagy a világ egyik legértékesebb festményeként számon tartott Hölgy hermelinnel. A Leonardo élőben című produkcióról Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatónője mesélt.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 19-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.