Alfréd

Pénz állt a Zeneakadémiához

2012.02.17. 14:42

Programkereső

Jelentős összegű, mintegy 90 millió forintos fejlesztési támogatást nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) doktori iskolája a Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP).

A Zeneakadémia doktori iskolája mintegy másfél évtizedes története alatt még sosem kapott ilyen jelentős támogatást. Az intézmény az összeget szakmai fejlesztésre fordítja - hangsúlyozta a terveket felvázoló sajtótájékoztatón Batta András, az LFZE rektora, aki azt is kiemelte, hogy az iskola elsődleges célja a tudós muzsikusok nevelése.

A projekt managere Zongor Attila, de az előkészítésben és a lebonyolításban is részt vesznek a doktoranduszok. A projekt kiemelt feladata, hogy a képzés ideje alatt a hallgatók ne csak a hazai ismeretanyaggal gazdagodjanak, hanem nemzetközi tapasztalatokra, külföldi impulzusokra is szert tehessenek. A versenyképes egyéni művészeti munkaprogramnak, valamint a tudományos kutatómunka magas színvonalú végzésének alapvető feltétele a fejlett technikai háttér, a nemzetközi csereprogramok.

Zongor Attila, Batta András, Jeney Zoltán
Zongor Attila, Batta András, Jeney Zoltán

Jeney Zoltán zeneszerző, a doktori iskola elnöke felidézte, tavasszal elutasították a pályázatot, így most váratlanul érte őket a siker, ezért a projekt érdemi része 2012 ősszén veszi kezdetét. Kiemelte továbbá, hogy a Zeneakadémia sajátossága, hogy párhuzamosan két iskolát is működtet. Az alap- és mesterfok után képez zenetudósokat, akik PhD-oklevelet szerezhetnek és oktat zenészeket, akik a DLA-minősítést érhetik el. A támogatás révén lehetővé válik, hogy a doktori iskola nemrég elhunyt jeles alakja, Dobszay László zenetörténész alapvető törekvésének megfeleljenek: tudós muzsikusok, igazi értelmiségiek kerüljenek ki a Zeneakadémiáról - jegyezte meg. Mindezek érdekében külföldi és magyar oktatók, előadók bevonásával mesterkurzusokat, új, szabadon felvehető kurzusokat terveznek.

Az eredményhirdetés és az indulás között eltelt rövid idő miatt még csak néhány vendégelőadó neve biztos, például a Chicagói Egyetem professzoráé, Philip Gosset operatörténészé, illetve Reinhard Strohm brit-német muzikológusé. Nemcsak a hallgatóknak, hanem a projekt szakmai megvalósítóinak is szerveznek továbbképzéseket. Magyar oktatók külföldi tanulmányútjaihoz, kutatásaihoz, konferenciákon való részvételéhez, koncertjeinek megszervezéséhez is adnak támogatást. Az oktatás mintajellegét tehát a diák- és oktatócsere vagyis a „felsőoktatási turizmus", az angol nyelvű képzés és a nemzetköziség adja. A rektor szerint „a nyelvi sorompót át kell törni" és ez a projekt igen alkalmas erre. Hozzátette, hogy 2013 őszére a Zeneakadémia infrastruktúrája világszínvonalú lesz, így a oktatásnak is fel kell zárkóznia ehhez. A doktorandusz hallgatók külföldi koncerteken, konferenciákon, mesterkurzusokon, versenyeken való részvételét is támogatják, ezekre az érdeklődőknek pályázniuk kell - jegyezte meg Jeney Zoltán.

Emellett hallgatói koncerteket jelentetnek meg CD-n, disszertáció-összefoglalókat készítenek magyar és angol nyelven, publikációs lehetőséget adnak a doktori iskola hallgatóinak. A projekt keretében magyar és angol nyelvű ismertetőket készítenek az intézményről, az egyetem honlapján kétnyelvű aloldalt is létrehoznak - fűzte hozzá Batta András, hozzátéve, a doktori iskola fejlesztése a modellje az egész zeneakadémiai oktatás megújításának. A csaknem 90 millió forint értékű projekt januárban már elkezdődött, a befejezés határideje 2013. október 31.

Újságírói kérdésre válaszolva Batta András elmondta, hogy a nagyprojekt részeként a Liszt Ferenc téri épület felújítása az ütemterv szerint halad, 2013 tavaszán elkezdődhet a próbaüzem, 2013. október 22-én pedig hivatalosan is megnyílik a felújított épület. A rekonstrukció munkálatai eddig a bontás, február végétől az építés fázisába lépnek.