Gertrúd, Patrik

Mindenki nyert Grazban

2012.02.18. 09:12

Programkereső

Német, francia és orosz muzsikusok nyerték a grazi Schubert-versenyt. A megmérettetés összdíjazása 100 ezer euró volt.

A nyertes a német-japán Schumann Quartet lett, akik az Osztrák Nemzeti Bank 18 ezer eurós fődíját kapták. Az ének és zongora kategóriában a Sylvia Rena Ziegler (mezzoszoprán) és Friederike Wiesner (zongora) alkotta duót találta a zsűri a legjobbnak. A zongora-hegedű-cselló triók versenyében két első díjat osztott ki a zsűri: nyertes a francia Trio Suyana és az orosz Sakin Trió. A verseny többi résztvevője kisebb elismeréseket és fellépési lehetőséget kapott, a közönségdíjast csak a gálaesten nevezik meg.

Az idén hetedik alkalommal megrendezett versenyt 1989 óta háromévente szervezik meg. Georg Schulz, a grazi művészeti egyetem (KUG) rektora szerint rangban felzárkóztak a híres salzburgi Mozart és a bécsi Beethoven verseny mellé.

A nyolcnapos versenyen csaknem kétszáz fiatal zenész és énekes vett részt Schubert és a modern zene jegyében, mely a rektor szerint jó lehetőséget adott arra, hogy a város közönsége a klasszikus és kortárs kamarazenével széles körben találkozzon, a különböző országokból érkező fiatal muzsikusok pedig megismerhették egymás kulturális hátterét.