Eleonóra

1,5 milliárd a bajba jutott zenekaroknak

2012.02.23. 13:21

Programkereső

Kormányrendelet értelmében, tartalékpénzekből kap rendkívüli támogatást többek között a BFZ, a Concerto Budapest és a Budafoki Dohnányi Zenekar.

Az NKA csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján többek között ez a fontos bejelentés is elhangzott, a pontos összegekről később tájékoztatnak. Nem kell várni azonban a számszerű tényekre a 2011-es NKA-pályázatokkal kapcsolatban. Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a tavalyi év miniszteri keretének, azaz az 1 milliárd 750 millió forint felhasználásáról beszámolva elmondta, hogy a 479 támogatott tétel között a rendezvények kapták a legtöbb forrást és előkelő helyen szerepel a könyv- és lapkiadás, valamint a magyar művészek külföldi szerepeltetésének támogatása is. 26 határon túli település nyert a pályázatokon, többek között Edélyben, Szlovákiában és Kárpátalján is.

Nemzeti Kulturális Alap logó, NKA logó
Nemzeti Kulturális Alap logó, NKA logó

L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke az idei másfél hónap tevékenységéről elmondta, hogy sikerült elindítani a Publishing Hungary programot, mégpedig úgy, hogy három évre garantálni tudják az évi 100 millió forintot a magyar kiadványok külföldi könyvvásárokon való részvételére. „Igen lényeges, hogy a magyar állam logóval, címerrel, látható módon legyen jelen ezeken a rendezvényeken, hiszen a közép-európai országok között ezen a téren nagy verseny zajlik, amelyben nekünk nagy lemaradásunk van." A programot a Balassi Intézet koordinálja a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen. Dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet igazgatója hozzátette, hogy „a nemzetközi könyvvásárokon való részvétel a kulturális diplomácia fő eszköze lesz. Idén Magyarország lesz a díszvendége a szentpétervári, a helsinkii, a belgrádi és a szófiai könyvvásárnak is, 2013-ban pedig Peking és Párizs a fő cél". E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Károlyi Dóra hozzátette, hogy a Magyar Könyv Alapítvány megszűnésével és a Magyar Fordítástámogatási Iroda létrejöttével a cél az, hogy a külföldi kiadókkal és fordítókkal szorosabbra fűzzék a kapcsolatot, valamint az, hogy ne csak szépirodalmi, hanem szakirodalmi kiadványok létrejöttét is segítsék. Első pályázatukat 15 millió forint értékben írják ki tavasszal. L. Simon László reményei szerint a Publishing Hungary programra fordított pénzek 2013-ban az évi 150 millió forintot is elérhetik.

A kulturális adó szintén az elmúlt másfél hónap sikereként könyvelhető el, hiszen február 22-éig 27 millió forint érkezett be, így éves szinten 2-300 millió forinttal kalkulálnak. „Minden olyan, kulturálisnak álcázott tevékenységet szeretnénk bevonni a kulturális adó alá, amelyik valójában nem képvisel szellemi értéket, de az adott terület megadóztatását a társadalom nem ellenzi" - mondta L. Simon László a pornográf tartalmú termékek 25 százalékos befizetési kötelezettségével kapcsolatban.

A 2012. évi, eddigi döntések értelmében a Folyóirat-kiadás Kollégiumához 1 milliárd 29 millió forintnyi támogatásra érkezett igény, kiosztásra 600 millió forint került. A Könyvkiadás Kollégiuma 73 millió forintnyi igényt 72 millió forintnyi támogatással honorált. A tavalyról maradt 37 forintnyi igényből 35 realizálódott, elsősorban építészeti tárgyú könyvek kiadásával. Beszámoltak továbbá arról is, hogy az NKA Igazgatóságának igazgatói pályázatára ketten jelentkeztek és Krucsainé Herter Anikó beadványa mellett döntöttek, így 2012. február 23-tól ő vezeti az NKA Igazgatóságát.