Aladár, Álmos

Fidelio Klasszik: Bakos Edit, Nádas György

2012.02.23. 11:07

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának február 25-i adásában megszólal még Ókovács Szilveszter kormánybiztos is.

A nagysikerű Metropolitan-operaközvetítések és balett-vetítések után egy újabb művészeti műfaj jelenik meg az Uránia Nemzeti Filmszínház palettáján. Február 16-án, csütörtökön este a világpremierrel egy időben nézhette meg a budapesti közönség a londoni National Gallery nagyszabású Leonardo da Vinci-kiállítását bemutató, élőben rögzített tárlatvezetését. Többek között olyan híres alkotások láthatók a tárlatban, mint a Sziklás Madonna mindkét változata, a sokáig elveszettnek hitt Salvator Mundi vagy a világ egyik legértékesebb festményeként számon tartott Hölgy hermelinnel. A Leonardo élőben című produkcióról Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatónője mesélt.

A kabaréműfaj színe-javát vonultatja fel a Mikroszkóp Színpad legújabb, március 2-i bemutatója. A Maguk akarták! - Nem kívánságműsor című előadás szereplőit - Aradi Tibort, Burszán Verát, Jankovics Pétert, Jeges Krisztiánt, Varga Ferenc Józsefet és Vida Pétert - a Rádiókabaré rajongói jól ismerhetik, hiszen évek óta közreműködői a műsornak. Az est konferansziéi pedig szintén közkedvelt humoristák: Aranyosi Péter, Hadházi László és Kovács András Péter. Az előadás rendezőjével, Nádas Györggyel beszélgettünk.

A Magyar Állami Operaház vezetősége - Héja Domonkos, Mozsár István, Ókovács Szilveszter, Solymosi Tamás
A Magyar Állami Operaház vezetősége - Héja Domonkos, Mozsár István, Ókovács Szilveszter, Solymosi Tamás

A 2012-es évbe lépve a nagyközönség bebizonyította, hogy növekszik az érdeklődése az opera és a balett iránt. Az évad elején kinevezett vezetőség előre tervezett programot vett át, ám kisebb műsorszerkesztési változtatásokkal hatalmas eredményt ért el. A 2011-es év végén látogatottsági rekordot döntött a Magyar Állami Operaház. A decemberi műsorkínálatban szereplő négy operát, valamint a Denevér-nagyoperettet és az évtizedek óta hatalmas közönségsikernek örvendő téli kedvencet, A diótörőt egy hónap alatt több mint negyvenkétezer néző tekintette meg. Ókovács Szilveszter kormánybiztos felidézte, anno hogyan, milyen ötletekkel próbálták a nézőszámot növelni az Erkel Színházban, illetve szó esett a márciustól bevezetendő 300 forintos diákjegyekről is.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 26-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.