Géza

GrandDuo

2012.02.23. 15:28

Programkereső

Hegedűs Endre zongoraművész és Szabadi Vilmos hegedűművész közös hangversenysorozatot indít a fenti címmel. Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk a február 28-i esten.

A sorozat Müpa-beli nyitókoncertjén Csajkovszkij művei, a D-dúr hegedűverseny és a b-moll zongoraverseny hangzik el a Héja Domonkos vezényelte Danubia Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A következő koncertre március 19-én kerül sor a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, ahol a Békeidők muzsikája - mesél a szecesszió című műsorral lép fel a Szabadi-Hegedűs duó. 

Szabadi Vilmos, Hegedűs Endre, GrandDuo
Szabadi Vilmos, Hegedűs Endre, GrandDuo

A Grand Duo kifejezés a 19. századból ered, amikor ezzel a névvel illették, ha két kivételes virtuóz, két nagy művészegyéniség nagyszabású művek előadására szövetkezett. Schubert, Weber vagy Chopin e szóösszetételt már-már műfajfogalomként kezelte. Szabadi Vilmos és Hegedűs Endre szövetsége ebből a szempontból is igazi Grand Duo, hiszen a romantika kései virágzását reprezentáló műsort állítottak össze, mely során hallhatunk egy korai Dohnányi-darabot, valamint egy, a fiatal Dohnányi nyomdokain járó ifjúkori Bartók-művet is. 

Kérdésünk: Melyik híres magyar zeneszerző írt Gran Duo címmel zeneművet? 

A helyes választ február 27-ig megjelölő olvasóink közül hárman másodmagukkal vendégeink lehetnek a februári koncerten.