Zsuzsanna

A Magyar Virtuózok és Vásáry André közös koncertje

2012.02.24. 11:00

Programkereső

Bravúráriák, barokk kamarazenei művek és Morricone filmslágerei egyaránt megszólalnak a Magyar Virtuózok Kamarazenekar és Vásáry André közös koncertjén március 10-én a Hilton Budapest báltermében.

A szervezők nőnapi köszöntésként is ajánlják a közönségnek a koncertet, melynek műsoráról a Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapító művészeti vezetője, Szenthelyi Miklós azt mondta, hogy úgy állították össze azt, hogy aki beül meghallgatni, annak ne legyen komoly zenei előképzettségre szüksége. Olyan zeneművek közül választottak tehát, amelyek népszerűek: eljátsszák például Mozart Kis éji zenéjét is és Morricone-filmzenéket is (Cinema Paradiso, Volt egyszer egy vadnyugat). Ezzel egy másik műfajba lépnek át - tette hozzá a hegedűművész, aki szerint azonban volt már példa arra, hogy könnyűzenét szólaltattak meg, de mindig értékes, színvonalas darabokat.

Vásáry André
Vásáry André

Vásáry André férfi szoprán - aki maga is részt vett a program szerkesztésében - virtuóz barokk áriákat énekel az esten, köztük olyanokat is, amelyekkel először lép pódiumra. Haydn-, Vivaldi-, Giordani- és Händel-művek hallhatók előadásában. A szerdai sajtótájékoztatón felidézte, hogy tavaly az európai önkéntesség évében többször járt középiskolákban, ahol nemcsak énekelt, hanem kisebb színes történetekkel igyekezett a barokk muzsika szépségeire felhívni a fiatalok figyelmét. "Sok e-mailt kaptam a találkozók után. Véleményem szerint súlyos baj, hogy ez a korosztály, ha csak a családban nem, egyszerűen sehol sem jut hozzá a klasszikus muzsikához" - jegyezte meg. Vásáry André a különböző műfajokat elegyítő, crossover stílusról a Fideliónak adott korábbi interjújában azt mondta: "Csak az számít, amit a zene ad az embereknek, és ki merem jelenteni, hogy a komolyzenének crossover közegben szinte nagyobb a sikere, mint a könnyűzenei slágereknek, jobban magával ragadja az embereket. Nem egy üldözendő dolog ez."

A Szenthelyi Miklós - aki szintén igen lényegesnek tartja, hogy a komolyzene a legfiatalabbakhoz is eljusson -, zenekarával számos iskolában tartott rendhagyó énekórákat, de az önkormányzatok elszegényedése miatt fogynak a lehetőségek. A zenekar tavaly nyáron sorozatot indított a Mátyás-templomban, ahol azonban elkezdődtek a belső felújítások. Továbbra is jelen vannak ugyanakkor a budai Várnegyedben: a Bécsi kapu téri evangélikus templomban és a Hilton Budapest Dominikánus udvarában, illetve báltermében lesznek koncertjeik.

Bach: Air, km.: Vásáry André, vez.: Medveczky Ádám (Debrecen, karácsonyi koncert, 2010)