Emőke

Maxim Vengerov és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2012.02.24. 16:23

Programkereső

Az univerzális tehetségű hegedűművész, korunk egyik legnagyobb muzsikusegyénisége március 17-én lesz a Művészetek Palotája vendége.

Pályája csúcsán, 2007-ben azonban úgy tűnt, hogy egy egészségügyi probléma miatt megtörik hegedűművészi karrierje. Talán nem túlzás, hogy Vengerov visszavonulásának híre a magyar közönséget is sokkolta. Valamennyi koncertjét lemondta, és egy régi tervének munkálatait is - Mozart hegedűversenyeinek lemezfelvételét - fel kellett függeszteni. A következő évben jobb keze fokozatosan regenerálódott. Vengerov újra bizakodott: "Ha soha nem tudnék visszatérni a hegedüléshez, az ugyanolyan volna, mintha többé nem szólalnék meg oroszul, a hegedű az életem része."

Maxim Vengerov
Maxim Vengerov

A nagyszerű művész Budapesten mindig felforrósított légkörben játszott, érthető, hogy nagyon szeretett nálunk fellépni. Most a Liszt Ferenc Kamarazenekar és egy kiváló török muzsikus társaságában ad hangversenyt, két briliáns kettősversenyben hallhatjuk, a zeneirodalom szimfóniacsúcsai közé számító Mozart-darabban pedig karmesterként mutatkozik be. A versenyművekben Özcan Ulucan lesz a partnere, a hegedű- és brácsaművész (aki nem teljesen ismeretlen a magyar közönség előtt) 2000-2004-ig Vengerov irányítása mellett tökéletesítette tudását, s úgy tűnik, hogy tanára legnagyobb megelégedésére, hiszen azóta is gyakran muzsikálnak együtt.