Aladár, Álmos

Elhunyt Maurice André

2012.02.26. 16:00

Programkereső

Életének 78. évében, február 26-ra virradóra elhunyt Maurice André francia trombitaművész a délnyugat-franciaországi Bayonne kórházában - tudatta a művész családja.

A legendás francia trombitavirtuóz 1933. május 21-én született az Észak-franciaországi Alès-ban. Édesapja bányász volt, emellett amatőr zenészként trombitán játszott. Az ő biztatására kezdett el fia is zenét tanulni tízéves korában. Maurice négy évvel később, apja nyomdokait követve vájárnak állt. Az idősebbik André azonban - felfedezve tehetségét - Leon Barthélémyhez küldte, hogy tőle vegyen további trombitaleckéket. Bár fejlődése bámulatos volt, ekkor még szóba sem jöhetett, hogy a párizsi Conservatoire-on folytassa tanulmányait a szegény vájárfiú. Erre csak 18 éves korában kerülhetett sor - a nagy hírű intézményben Raymond Sabarich növendéke lett.

Maurice André
Maurice André

Már az első két akadémiai évben több zenei versenyt megnyert, 1955-ben pedig Genfben elnyerte a legendás svájci nemzetközi verseny első díját. 1953-tól egyszerre két professzionális együttes, a Lamoureux Concert Association Orchestra és a Radio France Philharmonic Orchestra tagja lett, a zenekarokban 1960-ig, illetve ’62-ig játszott. 1963-ban az Opéra Comique-nál kapott állást. Ugyanebben az évben, 30 évesen újabb versenyt nyert, ezúttal Münchenben. Ezt követően kezdte meg szólókarrierjét, valamint első felvételei is ekkor készültek az Eratonál. Később az EMI-hoz szerződőtt, de a Deutsche Gramophonnál és a Philipsnél is jelentek meg lemezei, és olyan nagy karmesterekkel játszott, mint Jean-Francois Paillard és Herbert Von Karajan.

A nyolcvanas években a francia televíziók sztárja lett, és hatalmas népszerűséget szerzett barokk, illetve pikolótrombitán előadott repertoárjával. A trombita-irodalom szűk volta miatt ugyanis oboa, hegedű és más hangszeres átiratokat is játszani kezdett, főként Bach, Telemann, Torelli és Albinoni műveiből válogatva. Egyedülálló játéka új iskolát teremtett, s a trombitát a legnépszerűbb szólóhangszerek közé emelte, melynek nyomán kortárs zeneszerzők - André Jolivet és Marcel Landowski - kifejezetten számára kezdtek műveket írni. 2003-ra felvételeinek száma meghaladta a háromszázat. Pályafutása során több mint 130 művet írt át trombitára, 270 lemeze jelent meg, amelyekből tucatnyi lett arany- és platinalemez, emellett számos kitüntetést kapott, és világszerte 2700 koncertet adott. Utolsó hangversenyét 2004-ben adta, azóta másik szenvedélyének, a faszobrászatnak szentelve minden idejét, visszavonultan élt dél-franciaországi otthonában.

Maurice André rendszeres vendég volt Magyarországon, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral több koncertkörúton is részt vett. Művészi munkássága elismeréseként 2003-ban Mádl Ferenc akkori államfő előterjesztésére a Magyar Köztársasági Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést vehette át Budapesten. A "trombita királyától" legendás műsorszámával búcsúzunk: J. S. Bach III. Brandenburgi versenyének alábbi felvétele az 1989-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon készült.