Benedek

Pécsi est Budapesten

2012.02.26. 10:54

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok március 2-án ismét a Müpában lépnek fel, ezúttal Paweł Przytocki vezényletével.

A pécsi zenekar már nyolc éve önálló bérletsorozattal van jelen a budapesti zenei életben. Az idei hangversenyeik műsorát népszerű és ritkán játszott művekből állították össze. A márciusi estet Aram Hacsaturján Fuvolaversenye nyitja, mely darab valójában átirat: maga a szerző biztatta Jean-Pierre Rampalt annak elkészítésére.

Pawel Przytocki
Pawel Przytocki

Az est második részében Berlioz Fantasztikus szimfóniája szólal meg, mely mű megértéséhez a kulcsot maga Berlioz adja meg az Epizódok egy művész életéből alcímmel. A történet tehát életrajzi jellegűre kerekedett: a művész beleszeret egy lányba, akinek alakja egy meghatározott zenei témával azonosul. Ez az "idée fixe", amely minden tételben visszatér különböző alakban.

A Krakkói Filharmonikusok zeneigazgatója, Paweł Przytocki és Michael Martin Kofler fuvolaszólójával adott koncert után a pécsi együttes április 21-én játszik ismét a Müpában, akkor Baráti Kristóf és Olari Elts közreműködésével. Bérletzáró hangversenyünkön - május 11-én - az előreláthatólag 2015. június 30-ig biztosan a pécsiekkel együtt dolgozó Bogányi Tibor és a kétszeres Kossuth-díjas csellóművész, Perényi Miklós francia estet varázsol a közönség elé olyan népszerű művekkel, mint Debussy A tenger vagy Ravel Bolero című műve, valamint Henri Dutilleux ritkán játszott csellóversenyével.

Martin Kofler
Martin Kofler