József, Bánk

Tiszta Schubert

2012.02.29. 13:30

Programkereső

Meghirdették a március 2-től május 13-ig tartó 21. Bécsi Tavaszi Fesztivál műsorát.

A Budapesti Tavaszi Fesztivált két héttel megelőzve veszi kezdetét a bécsi rendezvény a Les Musiciens du Louvre hangversenyével. Az együttes előadásában, Marc Minkowski - 2013-tól a salzburgi Mozart Hét művészeti vezetőjének - vezényletével Schubert nyolc szimfóniája szólal meg három estén, pénteken, szombaton és hétfőn a Konzerthausban. A francia régizenére specializálódott zenekarral a Bécsi Állami Operaházban is találkozhatott a publikum, ahol Händel Alcinájának premierjén és előadásain nem a ház zenekara, hanem ők játszottak.

A Konzerthaus jeles koncertjei közé sorolja a Budapesti Fesztiválzenekar március 9-i fellépését. Először Johann Sebastian Bach kantátája (Herr, gehe nicht ins Gericht) hangzik el Kiss Noémi, Schöck Atala, Megyesi Zoltán és Peter Harvey közreműködésével, majd Bruckner VII. szimfóniáját adják elő. Bruckner hatvan éves volt, amikor Nikisch Artúr vezényletével a darabot bemutatták, ez volt első átütő zeneszerzői sikere.

A fiatal muzsikusokból álló Pavel Haas Kvartett érdekes műsorral lép pódiumra március 17-én: holokauszt áldozat névadójuk III. vonósnégyesét egy estén adják elő Prokofjev II. és Schubert d-moll kvartettjével. Március 21-én, három nappal budapesti, Müpa-beli koncertje után a Chick Corea-Gary Burton jazz duó is zenél a fesztiválon, elmarad viszont a Chucho Vales és a The Afro-Cuban Messengers programja.

Különösen érdekes a Belcea Quartet Beethoven-ciklusa, a hírességek közül kiemelik például Hélene Grimaud zongoraművészt, aki a Bécsi Filharmonikusok koncertjén március 12-én Brahms d-moll zongoraversenyét játssza, Yannick Nézet-Séguin vezényletével. A csellóművész Pieter Wispelwey Kristian Bezuidenhouttal muzsikál április 12-én, utóbbi a hammerklavier mellé ül, hogy Beethoven-estjük teljesen korhűen hangozzék. Ugyanezen a napon a Taraf de Haidouks és a Kocani Orkestar ad világzenei koncertet. Május 13-án a Mozart-teremben a Bécsi Filharmonikusok zenészeiből alakított The Philharmonics - amely a bécsi operabálon is sikert aratott - Liszt, Debussy, Ravel, Gershwin, Rahmanyinov és Enescu műveivel búcsúzik a sorozattól.

Részlet egy 2003-as Rameau-felvételből, melyen a Les Musiciens du Louvre játszik Mark Minkowski vezényletével.