Géza

Utazás az Esterházyakkal

2012.03.01. 17:30

Programkereső

Az Esterházy Magánalapítvány kiváló programjainak ismertetése mellett nyereményjátékkal is várja a látogatókat a március 4-ig tartó Utazás Kiállításon.

Az Örs Vezér tértől pár perc a Hungexpo területe, ahol március 1-től 4-ig 22 ország több mint 465 kiállítója között találjuk az ausztriai szervezet standját. Az A pavilon 304J-es helyén számos katalógusból, útifilmből és kedves, közvetlen emberek tájékoztatói alapján informálódhatunk a kismartoni Esterházy-kastélyban és Fraknó várában rendezett eseményekről. Sőt, a pultnál egy kupon kitöltésével belépőket nyerhetünk kiállításra, a kastély magánparkjába, koncertre vagy épp buszkirándulásra.

Az Esterházy-programok egyedisége a struktúrában rejlik, mely a bécsi zenei élet kínálatától különböző, különleges eseményeket kínál. A kiállítások például izgalmas újdonságokkal szolgálnak. A Hercegnői lakosztályok című, áprilistól látogatható tárlat három hercegné magánéletét mutatja be a kismartoni Esterházy-kastélyban. Portrék, naplók, személyes levelezések illetve nemrég végzett, friss kutatások tették lehetővé, hogy Maria Josefa Hermenegildát (született Liechtenstein hercegnő), Maria Theresiát (született Thurn és Taxis hercegnő) és Lady Sarah Fredericát (született Lady Child-Villiers hercegnő) egy teljesen új perspektívából ismerhessük meg. A kastély nyugati szárnyában található termek felújításuk után eredeti pompájukban várják a kíváncsi látogatókat. Először tekinthető meg a hercegnék lakosztályai közvetlen szomszédságában található szint, ahol az egykori társalkodónők és szolgálók mindennapjaiba tekinthetünk be. Egy megújult kiállítást láthatnak azok, akik ellátogatnak Fraknó várába. Az Oszmánok, poroszok és franciák - az Esterházyak 300 éves hadtörténete címmel az újrarendezett történelmi fegyver- és hadszertár kerül bemutatásra. A tárlat különlegessége, hogy a 17. századi koronázási zászlók egyikén megtekinthető a legrégebbi, 1618-ból való Szent István korona ábrázolás.

Március 15-éhez és a hosszú hétvéghez közeledve Kismartonban különleges eseménnyel várják a magyar közönséget. Március 15-18-ig sűrített időpontban magyar nyelvű tárlatvezetéseket tartanak Kismartonban, a Fraknói vár pedig ugyanebben az időszakban kinyitja kapuit, ahol meglepetésekkel tarkított idegenvezetésekkel várják a látogatókat.

Nem maradnak el idén sem az Ünnepi Játékok a szentmargitbányai kőfejtőben. 2011-ben a Don Giovannit, míg idén Bizet Carmenjét viszik színre. Július 11. és augusztus 26. között minden hétvégén játsszák a remekművet Robert Herzl rendezésében. A címszerepet Tiziana Carraro énekli, Don José szerepében a kiváló görög tenor, Dimitrios Flemotomost láthatjuk és a tavaly Don Giovanni szerepében látható Josef Wagner is feltűnik Escamillót alakítva. A nagyszínpadon tartott előadások karmestere a bécsi Volksoperben is dolgozó Alfred Eschwé lesz. Két énekkar működik közre: egy a színpadon és egy a zenekar mellett fog állni, az intenzív próbafolyamat pedig júniusban kezdődik el. Ezeknek az előadásoknak az előkészítése egy évvel korábbra nyúlik vissza, így idén már a 2013-as előadásról kellett dönteni. A Wagner-évforduló miatt a Tannhäuser is komoly esélyes volt, de végül Puccini Bohémélet című operáját viszik színre 2013-ban.

A 2012-es, magas szintű, komolyzenei programkínálatról korábban már beszámoltunk, így csak összefoglalóként érdemes megemlíteni azt a három főbb pillért, amely a koncertkínálatot jellemzi. Az Esterházy Vonósnégyes Fesztiválra kínai, amerikai, dél-amerikai kvartettek és a Londoni Nemzetközi Vonósnégyes Verseny győztesének részvételével kerül sor, ezúttal azonban nem egy hétvégébe sűrítve, hanem áprilisi, májusi és júniusi hangversenyekkel. A Koncertek Zenekedvelőknek sorozat a házimuzsika és a szalonzene műfaját kívánja feléleszteni az Esterházy-gyűjteményben található értékes hangszerek segítségével. A sorozatban fellép az I Virtuosi ambulanti zenekar, Linda Nicholson egy frissen restaurált Matthias Müller készítette, mahagóni hangszeren játszik és a Florian Weininger vezette dolce ricordanza koncertjén egy régi, öthúrú bőgőt is megszólaltatnak. A Piknik koncertek szabadtéri események, ahol bécsi, spanyol, amerikai és szláv zene hangzik el, és hogy az élvezet teljes legyen, finomságokkal megpakolt piknikkosarakat is vásárolhatunk.

Florian Wieninger és a Stadelmann-bőgő (foto: Gerhard Wasserb)
Florian Wieninger és a Stadelmann-bőgő (foto: Gerhard Wasserb)

Ezeken kívül többször is Kismartonba látogat a Kremerata Baltica. Májusban balti-arab "felfedező útra" indul a zenekar, míg ősszel maga Gidon Kremer is fellép. Szabadtéri gálakoncertre is sor kerül júniusban, míg szeptember végén a Müncheni Kamaraopera érkezik az Esterházy-kastélyba Rossini Hamupipőkéjével.

Idén már bérletek is válthatók a Vonósnégyes Fesztiválra vagy a Koncertek zenekedvelőknek sorozatra. Ugyancsak első alkalommal árulják a "Húszból négy" elnevezésű kombinálható bérlet is, mellyel a festival.Esterházy rendezvényekből kiválasztott négy eseménynél 20%-os kedvezménnyel vásárolhatóak meg az egyes belépők.