Gerzson

Új katalógusok jelentek meg a Liszt Múzeumról

2012.03.03. 13:10

Programkereső

A friss kiadványok a Liszt Emlékmúzeum és Kutatóközpont állandó és egyik időszaki kiállításáról szólnak.

A múzeumot a tavalyi Liszt-évben minden addiginál többen keresték fel. Eckhardt Mária, a Liszt Múzeum kutatási vezetője a kiadványok bemutatóján felidézte, hogy negyedszázada, az intézmény megnyitásakor jelentették meg az első magyar nyelvű katalógust. Ezt hamarosan az angol nyelvű követte, ami 2008-ra teljesen elfogyott.

Ezt újra nyomatták és elkészíttették a magyar új verzióját, most pedig kiadtak egy minden oldalán színes német nyelvű katalógust is az állandó kiállítás anyagáról. Valamennyi tartalmazza a legfrissebb kutatási eredményeket is. A Liszt-évben egy plakátkiállítást is szerveztek, amelynek másolati példányait a Balassi Intézet külföldön sikerrel terjesztette.

Génie oblige! - A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum kincsei
Génie oblige! - A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum kincsei

Eckhardt Mária elmondta, hogy őszre várják a weimari Liszt Társaság látogatását és októberben nyílik meg az új kiállítás Liszt és a francia zeneszerzők címmel Debussy születésének 150. évfordulójára emlékezve. Domokos Zsuzsa múzeumigazgató arról számolt be, hogy az audioguide szolgáltatás már tíz nyelven működik, várható hogy hamarosan kínaiul is kaphat egy órás vezetést a látogató. Elmondta: a tervek szerint júniusra elkészül az állomány katalógusának digitalizálása.

Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a kiadványok bemutatóján felidézte, hogy a Liszt-év súlypontja a múzeum épületébe, a Régi Zeneakadémiába tevődött át, mivel a Liszt Ferenc téri épület zárva volt a felújítás miatt. Hozzátette, hogy a múzeum a forgalmát tavaly megnégyszerezte.