Mátyás

Győrött ütnek

2012.03.07. 18:19

Programkereső

Ismét hazánkba látogat a kétszeres Grammy-díjas Evelyn Glennie és a vibrafon első számú mesterének tartott David Friedman is eljön hozzánk.
Evelyn Glennie
Evelyn Glennie

A Győrben rendezett, nemzetközi ütőhangszeres fesztiválon március 30-án és 31-én a klasszikus ütőhangszeres zene, a jazz, a világzene és a kortárs játék is megjelenik. A fesztiválhoz kapcsolódva hangszerkiállítás nyílik, amelyen több hazai és nemzetközi hangszergyártó cég mellett bemutatkozik a ceglédi Dobmúzeum is. Ráhangolódásként a nyitónapon közös dobolásra hívják a Széchenyi térre mindazokat, akik szeretik a ritmust és bármilyen ütőhangszerrel, eszközzel részt akarnak venni a közös örömzenélésben. Az első este a brit muzsikus, Evelyn Glennie lép színpadra. A csaknem teljesen siket, mégis a világ vezető zenészei között számon tartott muzsikus olyan világhírű zenészekkel dolgozott már együtt, mint Björk, Bobby McFerrin vagy a King's Singers. A Fideliónak adott korábbi interjújában azt nyilatkozta a zene műfajainak határairól, hogy "számomra létfontosságú, hogy változatos legyek, nem gondolkozom különbségekben. Szerintem a kreatív ember kreatív üzenetet fogalmaz meg, egyúttal feszegeti a korlátait, kinyitja a következő ajtót, széthúzza a függönyt, hogy lássa, mi van mögötte. E szerint alkotok, és nem azt nézem, hogy ez jazz, ez népzene, ez kortárs, ez klasszikus - különben mindig skatulyáznék, címkéznék." A hazai színeket a Győri Ütőegyüttes képviseli aznap, akiknek repertoárját az afrikai, a latin dobzenék, a népzenei feldolgozások, a dallamhangszeres átiratok teszik változatossá.

Másnap ugyancsak a Richter Teremben hallhatja a közönség Szaniszló Richárd és a világhírű német improvizátor, David Friedman koncertjét, majd a virtuóz jazzdobos Borlai Gergő az amerikai basszusgitáros Gary Willisszel lép pódiumra. A monstre hangversenyen a Silhouette zenekar és az Artisjus-díjas Talamba Ütőegyüttes is műsort ad.

Evelyn Glennie muzsikál: