Sára, Márió

Fidelio Klasszik: Kocsár Balázs és Váradi Zita

2012.03.08. 16:06

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának március 10-i adásában megszólal még KereszturyTibor is, de szó lesz egy eddig ismeretlen Mozart-darab felfedezéséről is.

Nem egészen egy hét múlva, március 16-án kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Bár a megszokottnál rövidebb ideig tart ebben az évben a 32. alkalommal megrendezett összművészeti seregszemle, a fellépők között idén is szép számmal lesznek nemzetközi sztárok, valamint különleges színházi bemutatók várják a közönséget. A 2012-es Budapesti Tavaszi Fesztivál zeneigazgatója Kocsár Balázs, aki nemcsak a rendezvénysorozat programjának összeállításában vett részt, hanem karmesterként két esten is közreműködik. Kocsár Balázst először a BTF zenei koncepciójáról kérdeztük, de szóba került a BTF nyitókoncertje is, amelyen ő vezényli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, továbbá Korngold A halott város című operaelőadása is,amelynek karnagya lesz.

Váradi Zita
Váradi Zita

Premierre készül a Magyar Állami Operaház. Bereményi Géza első operarendezését, Richard Strauss Arabella című művét sztárszereposztásban tűzte műsorra a dalszínház. A március 17-ei bemutatón Váradi Zita is színpadra lép, addig azonban még naponta több órát tölt el fiúnak öltözve. A Fidelio Klasszik e heti adásából kiderül egyebek mellett az is, hogy ki és miért öltözteti a szopránt fiúnak.

A kortárs írók előtt is kitárta kapuit év elején a Művészetek Palotája. A januárban indult Literárium-estek során olyan szerzőkkel találkozhat a közönség, akik belül vannak, de valamiképpen mégiscsak kilógnak a hivatalos irodalmi kánonból. A havonta jelentkező, kortárs írókat bemutató tematikus sorozat azonban csak nyitánya a Müpa irodalmi évadának. A Literárium-estek szerkesztője Keresztury Tibor író, szerkesztő, kritikus, akivel arról beszélgettünk, hogy egy ilyen több műfajú kultúrintézményben, mint a Művészetek Palotája, mekkora szakmai kihívás volt létrehozni az irodalmi profilt.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére március 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.