Alfréd

Lajtha-év a láthatáron

2012.03.10. 09:06

Programkereső

Liszt után egy másik L-betűs, kiváló magyar zeneszerzőért rajonghatunk. 2013 Lajtha László népzenekutató éve lesz.

Lajtha László születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából rendezett évfordulós események megszervezésében nemcsak a Lajtha Alapítvány, hanem a Magyar Rádió, a Művészetek Palotája és a Budapesti Tavaszi Fesztivál is részt vesz. A Lajtha László zeneszerzői és népdalgyűjtői hagyatékát gondozó Hagyományok Háza (HH) főigazgatója, Kelemen László szerint a huszadik század egyik legjelentősebb életművében szétválaszthatatlan a folklorista és a zeneszerző. A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóhangversenyén elhangzó Hortobágy című szvitben is jól megmutatkozik ez a szerves kettősség - fűzte hozzá az eseménysort beharangozó sajtótájékoztatón -, a kompozíció nemcsak feldolgozza, hanem több helyen idézi is az eredeti népi dallamokat.

Lajtha László
Lajtha László

"Mostoha sors jutott Lajtha munkásságának - emelte ki Szirányi János, a Magyar Rádió volt elnöke, a Bartók Emlékház és a Lajtha Alapítvány vezetője. - Az ötvenes-hatvanas években nem tiltották, de csak tűrték. Ferencsik János minden évben koncertműsorára vett legalább egy Lajtha-kompozíciót. 1983-tól Durkó Zsolt rádiós tevékenységének eredményeképp került fokozatosan előtérbe a zeneszerző." Felidézte, az örökössel, Lajtha Ildikóval 1995-ben hozták létre az alapítványt, amely a Magyar Rádióval közösen, a magyar kultúra napja, január 22. táján adja ki a Lajtha-díjat, idén Selmeczi György és Bárány Gusztáv vette át (2010-ben pedig Bánkövi Gyula szerkesztő és az Auer Vonósnégyes kapta az elismerést).

"Lajta László fontos a rádió számára, a második világháború után két évig volt az intézmény zenei vezetője, ekkor vált szimfonikus nagyzenekarrá az együttes" - idézte fel Farkas Zoltán, a Bartók Rádió főszerkesztője. A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjét - amelyen a "trois grand hongrois", Bartók, Kodály és Lajtha művei hangzanak el - március 16-án élőben közvetítik. Az Erdődy Kamarazenekar március 23-i koncertjét pedig felveszik és májusban sugározzák.

A születésnap hetében (június 30.) ötrészes sorozat indul a Bartókon, szerda esténként Lajtha alkotói, emberi egyéniségének különböző vonásait mutatják be. Szeptember 23. és november 18. között a vasárnap délutáni új, Lemezelő című szériájukban Lajtha mind a kilenc szimfóniája megszólal. A márványtermi kamarazenei programokban is hallható majd Lajtha-muzsika. Esténként pedig a HH-val, a Hangvetővel és a Fonóval együttműködve a hét és félnyolc közti műsorsávban hangszeres népzene szól, ebben számos Lajtha-gyűjtés szerepel.

Csonka András, a Művészetek Palotája vezérigazgató-helyettese bejelentette: Lajtha-kiállítás nyílik a BTF nyitókoncertje előtt, de az év második felére is terveznek egy másik tárlatot, és szeretnék bemutatni a Lysistraté című balettet is. Szirányi János elmondta, hogy 2013 februárjában, Lajtha halálának 50. évfordulójára zenetudományi konferenciát szerveznek, amelynek a Zenetudományi Intézet ad helyet. Kelemen László hozzátette, jól haladnak a tárgyalások arról, hogy a náluk lévő hagyatékból Lajtha-emlékszobát rendezzenek be szintén a Zenetudományi Intézetben.

Aki addig is szeretne tájékozódni Lajtha László életművében, annak ajánlott olvasmány A kockás füzet - Úttalan utakon Lajtha Lászlóval című kötet, melyet a népzenekutató gyűjtőkörútjainak egyik munkatársa, Erdélyi Zsuzsanna írt. A másik remek könyv Solymosi Tari Emőke zenetudós Két világ között - beszélgetések Lajtha Lászlóról című kötete, melyben Lajtha családtagjaival, barátaival, munkatársaival készült beszélgetések találhatók (a szerző Bartók és Lajtha barátságáról szóló cikke itt olvasható). Aki viszont hallgatnivalót is szeretne, az a Debreceni Kodály Kórus lemezét is sikerrel forgathatja.

Lajtha László: VI. vonósnégyes - I. tétel, km.: Auer Vonósnégyes (tagjai: Oláh Vilmos, Berán Gábor, Gálfi Csaba, Takács Ákos). Mozgókép nélkül.