Aladár, Álmos

Megvannak a 2012-es KLASSZ Tehetségek

2012.03.13. 15:24

Programkereső

Ifj. Balázs János, Baráth Emőke, P. Szabó Dániel, Szegedi Csaba és az In Medias Brass karrierjét segíti a Zeneakadémia és a Hungarofest közös programja.

A támogatási lehetőséget idén negyedik alkalommal hirdették meg. 2009-ben még elsősorban határon túli tanulmányok finanszírozására lehetett pályázni, de mivel azóta "a külföldi lehetőségeket könnyebb lett megszerezni az Erasmus program segítségével és a pályázat elnyerése mindig esetleges, ezért mindennek a jelentősége összezsugorodott" - nyilatkozta dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora a keddi sajtótájékoztatón. A jelen koncepció szerint promóciót és koncerteket biztosítanak a dr. Batta András elnökölte szakmai grémium által kiválasztott fiatal muzsikusoknak. Erre azért van szükség, mert "a diploma utáni pár évben dől el, hogy kiből, mi lesz. A Zeneakadémiának, mint iskolának pedig nemcsak az épp tanulmányaikat végző fiatalokat kell támogatnia, hanem a már végzett, kimagaslóan tehetséges zenészeket is be kell illesztenie az országimázsba, be kell vezetni őket a külföldi koncertéletbe, hogy tehetségükhöz méltón tudják folytatni pályájukat" - emelte ki a rektor.

A Hungarofesttel közös terveik között szerepel, hogy karrierirodát hoznak létre, melyben ezekért a célokért dolgoznak majd, intézményesített formában. További terv, hogy a jelenleg a Liszt Ferenc téren folyó rekonstrukció után (a munkálatokról készült, legfrissebb galériánk itt tekinthető meg) az épületet 2013. október 22-én ünnepi koncerttel nyitják majd, amelyen kiváló, fiatal tehetségek is bemutatkoznak.

Balatoni Monika, a Hungarofest kreatív és stratégiai igazgatója szerint a KLASSZ Tehetségek program elsődleges célja nem az, hogy a már külföldön koncertező ifjakat hazacsábítsák, hanem az, hogy itthon biztosítsanak gazdag koncertlehetőségeket számukra, melynek természetes velejárója egy-egy külföldi szereplés is. "Ezeknek a fiataloknak promóciós támogatásként olyan magyar és angol nyelvű bemutatkozó anyagot valamint CD-t biztosítunk, ami olyan magas színvonalú, hogy azzal koncertszervezőkhöz, menedzserekhez is be lehet kopogtatni. Ezekkel a kiadványokkal el tudják kezdeni az önmenedzselést addig, amíg nem csatlakozik hozzájuk egy impresszárió" - mondta az igazgatóasszony. A most kiválasztott tehetségek gálakoncertet is adnak április 13-án a Millenárison, ahova ennek jegyében számos koncertszervezőt és sajtómunkatársat is meghívtak.

A Hungarofestnek azonban nem ez az egyetlen vállalása napjainkban. Az EUYO ifjúsági zenekarba idén 111-en jelentkeztek, melyből 36 jutott tovább az előzetes válogatón. A napokban dől el, hogy pontosan ki vehet részt az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának munkájában. Az EUfónia Közép-Európai Ifjúsági Zenekar magyarországi koncertjét is szervezik, amire várhatóan ősszel, a pécsi Kodály Központban kerül sor. Folytatódnak a Csoki koncertek is. A nagy népszerűségre való tekintettel a budai Millenáris Fogadó mellett egy pesti helyszín, a Magyar Színház is bekapcsolódik az ingyenes családi sorozatba. Új projektként jelenik meg a Hungarofest kínálatában május 19-20-ig a Nagy Hangszerválasztó, melyen több hangszer - köztük klasszikus és népi - is megismerhető koncertek, hangszerbemutatók, Ringató-programok keretében. Dr. Batta András szerint ez egy olyan jellegű kezdeményezés, ami a magas szintű amatőrképzésre, a zene spontán élvezetére - nem versenyszerű elsajátítására - hívja fel a figyelmet, ami pozitív szemléletváltáshoz vezethet. Befejezésként a március 31-i, a Liszt-évet záró hangversenyre hívták fel a figyelmet, mint a 2011-es jubileumi forgatagon szerzett tapasztalatok elmélyítésére és a 2013-as Lajtha- és Kodály-emlékév átvezetőjére szolgáló hangversenyre.

És hogy mit lehet tudni magukról a KLASSZ tehetségekről? Azt, hogy P. Szabó Dániel kivételével 2011 végén mind Junior Prima díjban részesültek, az In Medias Brass-ról videót is készítettünk és ifj. Balázs Jánost is mikrofonvégre kaptuk, amikor tavaly ősszel harmadik lett a Liszt Ferenc emlékére rendezett budapesti Nemzetközi Zongoraversenyen. A művészek névjegyeit a nevükre kattintva olvashatják: ifj. Balázs János, P. Szabó Dániel, Baráth Emőke, Szegedi CsabaIn Medias Brass.