Eleonóra

Fidelio Klasszik: Alföldi Róbert és Solymosi Tamás

2012.03.14. 09:18

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának március 17-i adásában megszólal még Jankovits Barnabás is, de szó lesz a Liszt-év zárásáról és a 2013-as Lajtha-évről is.

A 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál március 16-án veszi kezdetét. A tíznapos esemény 11 napján összesen 15 helyszínen 48 program közül válogathat a közönség. Idén is folytatódik a Nemzeti Színház és a BTF közös rendezvénye, a Nemzetközi Színházi Fesztivál. Ezúttal egy francia és egy román vendégelőadást láthat majd a közönség. A hagyományoknak megfelelően a negyedik színházi fesztivál is egy magyar előadással indul: a Nemzeti Színház William Shakespeare Hamlet című drámáját tűzi műsorra Alföldi Róbert rendezésében. A színész-rendező nemcsak a Hamlet-bemutatóról, hanem a Nemzetközi Színházi Fesztivál két vendégelőadásáról is beszámol.

Solymosi Tamás
Solymosi Tamás

Március 24-étől új előadással várja a közönséget a Magyar Nemzeti Balett az Operaházban. Don Quijote történetét az együttes vezető szólistái mellett új tehetségek elevenítik meg: érdemes átböngészni a kettős szereposztást, amelyben Popova Aleszja és Bakó Máté neve mellett Majoros Balázs és Radina Dace is feltűnik. A búsképű lovagot a lassan érzelemgazdag szerepformálásairól elhíresülő fiatal táncos, Medvecz József alakítja mindkét szereposztásban. Az első előadások már javában zajló előkészületeiről Solymosi Tamás balettigazgató mesél.

A Nemzeti Színház megnyitásának tíz éves évfordulójára nagyszabású programsorozattal készülnek. A születésnapi ünnepségsorozathoz egy óriás faldekoráció is tartozik. A Suppré-Neopaint kreatív ügynökség jóvoltából a Rákóczi (volt Lágymányosi) híd hatvan méter hosszú, négy méter magas felületére a Nemzet Színészei közül kilenc elhunyt művész portréját festik meg. A március 25-én leleplezendő alkotás előkészítő folyamatáról és a Suppré-Neopaint projektjeiről Jankovits Barnabást, a kreatív ügynökség egyik tagját kérdeztük.

Suppré-Neopaint: A Nemzet Színészei (terv)
Suppré-Neopaint: A Nemzet Színészei (terv)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére március 18-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.