Ágnes

Klasszikus programok az ünnepi hétvégre

2012.03.14. 11:18

Programkereső

Számos koncert és komolyzenei esemény várja a határon innen és túl is kalandozni vágyókat a következő napokban.

Március 15-ére ugyan nem ad ki komolyzenei programot sem a Fidelio, sem a Muzsika adatbázisa és a közszolgálati televízió programját sem lesz érdemes figyelni, ha komolyzenére áhítozik az ember (a kereskedelmiekét pedig nem is érdemes áttanulmányozni ebből a szempontból). Marad a lemez, a CD, a rádió vagy egy külföldi kirándulás például az ausztriai Kismartonba. A Soprontól mindössze harmincöt percre található burgenlandi településen az Esterházy-kastélyban és a fraknói várban március 15-től négy napig, már a szezonkezdés előtt várják a magyar látogatókat. A négy nap alatt magyar nyelvű tárlatvezetők óránként vezetik körbe az érdeklődőket. A téli álomból ébredező kastélyban három kiállítás - az Esterházy-kastély fénypontjai és a Haydn Terem, a Haydn explozív, valamint a Bormúzeum - kombinálható és mellé édes meglepetésről is gondoskodnak a házigazdák. A kastéllyal szemben található Henrici étteremben Horváth Laci magyar chef várja finomabbnál finomabb falatokkal a kulturális élmények után a vendégeket, és az étterem  közvetlen szomszédságában taláható Selektion Vinotékában keresve sem lehetne megfelelőbb helyet találni arra, hogy a szélrózsa minden irányából érkező borrajongókat és turistákat stílusos környezetben ismertessük meg Burgenland kitűnő boraival.

hóvirág
hóvirág

Baráti társaságok, csoportok különböző élménycsomagokból válogathatnak. Szerencsére a környék rengeteg látnivalót kínál, a csodás Fertő-táj már a tavasz kezdetén sok érdekességet rejt. Tematikus programok keretében a természet szerelmeseinek a szentmargitbányai kőfejtőtől - ahol nyáron nagyszerű operaelőadásokat rendeznek -, a Fertő tavi hajókázáson át és Léka váráig lehetősége nyílik a Fertő-Hanság természeti adottságainak, madárvilágának, de az itt élő mesteremberek mindennapjainak megismerésére is.

Fraknó középkori várában a fegyvergyűjteménybe és az Esterházy csodakamrába kapnak betekintést az odalátogatók. A program után itt is meglepetés ajándékkal búcsúztatják a turistákat. Az Esterházy-kastélyban és a szentmargitbányai Ünnepi Játékok idei kínálatáról itt olvashatnak.

Visszatérve Magyarországra március 16-án már indul a programáradat, ekkor veszi kezdetét ugyanis a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF). Ezen a napon a Bartók Emlékházban lép fel a Bartók Vonósnégyes (Komlós Péterrel készített korábbi interjúnkat itt olvashatják) és tart szerzői estet Orbán György zeneszerző. 17-én Érdi Tamás játszik a Régi Zeneakadémián, Bogányi Gergely pedig a Váci Tavaszi Fesztivál vendége lesz. 18-a igazán ütős nap lesz - gondoljunk csak a Müpa és a BTF közös szervezésű napjára. Ezen a napon érdekes koncertnek ígérkezik még Bábel Klára (hárfa) és Kanyó Dávid (fuvola) koncertje, valamint a Pestolazzi Trió hangversenye. Az ünnepi hétvége teljes, hazai komolyzenei programjainak listája itt böngészhető át.

Schubert-Liszt: Erlkönig, km.: Bogányi Gergely (zongora), Budapest, Lotz-terem, 2011