Ágnes

Leporolt gitár-relikviák

2012.03.14. 08:13

Programkereső

Koltai Katalin és Győri Noémi decemberben kiadott gitár-fuvola lemeze üdítő válogatás a méltatlanul elfeledett milánói zeneszerző, Antonio Maria Nava kompozícióiból. Az, hogy a publikum előtt jóformán még teljesen ismeretlen darabok kerültek rögzítésre, a két fiatal művésznő érdeklődése és elkötelezettsége mellett lázas zenetörténeti kutatásnak, de még a közösségi médiának is köszönhető.

Nava a tizenkilencedik századi Itália egyik legtermékenyebb és legelismertebb gitárszerzője volt. Egész életét a hathúros hangszernek szentelte. Jelentős szerepet játszott a gitár koncerthangszerré válásában, mindemellett pedig gazdag kamarairodalmat hagyott az utókornak. Az olasz zeneszerző neve a romantikát követően merült feledésbe, és darabjai azóta sem kerültek vissza a klasszikus hangversenyélet kánonjába. Pedig a Nava-életmű mintegy száz darabból áll, és ezek közül 71-et már opusszámmal is elláttak.

Győri Noémi és Koltai Katalin
Győri Noémi és Koltai Katalin

Győri Noémi fuvolaművész és Koltai Katalin gitárművész a közösen eltöltött zeneakadémiai évek alatt is sokat kamarazenéltek együtt, elsős egyetemista korukban alapított Dialogue Duó nevű kamarazenei formációjukkal pedig már pályafutásuk kezdetén bejárták Európát Dániától Finnországig, Belgiumtól Németországig. Közös koncertjeiken gyakran játszanak kortárs darabokat, de a népszerű latin-amerikai és modern kamarairodalomból is előszeretettel válogatnak. Első közös lemezüknek azonban a művésznők valami igazán izgalmasat, más műfajú és más karakterű darabokat szerettek volna, így a repertoár bővítése céljába lázas keresésbe kezdtek.

Végül egy közösségi oldalon bukkantak rá Massimo Agostinelli olasz zenetudósra, a romantika korszakának kutatójára, aki amellett, hogy visszaigazolta őket a Fészbukon, tíz szerenádot, öt duót és kilenc variációt is figyelmébe ajánlott a magyar művészeknek. Agostinelli még a kilencvenes években egy négy éven át tartó trentói könyvtárkutatás során fedezte fel a Nava-darabokat. Ezek után már nem is annyira meglepő, hogy a lemezbemutató koncert előtt a korongon szereplő műveket egy szám kivételével nem játszották még nyilvános koncerteken. "Huszonegyedik századi eszközökkel fedeztük fel a 19. századi zeneszerzőt” – nyilatkozta Győri Noémi még a 2011-es decemberi lemezbemutató koncert előtt. A romantikus gitárdarabok interpretációjában szerencsére a Fészbukon kívül semmi huszonegyedik századi nincs. A muzsikustársak tolmácsolásában Nava darabjai hűen idézik fel a 19. századi észak-olasz polgári világot, a Milánói Scala pompáját és a korabeli színházi melodrámák színes hangulatát. Kevéssel több mint egy óra felüdítő kikapcsolódás. A lemezt a Hungaroton gondozásában adták ki.