Alfréd

Stratégiai együttműködés a Müpa és az MTVA között

2012.03.15. 17:21

Programkereső

A partnerség keretében új kulturális műsorok jelennek meg a közszolgálati csatornákon.

A Művészetek Palotája (Müpa) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kedden írta alá az első lépcsőben december 31-ig szóló tartalmi-stratégiai együttműködési megállapodást, mely értelmében a Duna csatorna, az m1 nézői, illetve az MR2-Petőfi Rádió és az MR3-Bartók Rádió hallgatói a Müpa összesen 135 kulturális eseményével találkozhatnak. A lépés az intézmény új stratégiájának része, melyben a tematikus műsorszerkezstés, a koporodukciók, a kulturális turizmus, a más kulturális intézményekkel való együttműködés mellett a Müpa hang- és mozgóképkincsének hatékonyabb hasznosítása is jelentős szerepet kap.

Böröcz István, az MTVA és Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója elmondta: a közmédia műsorába az együttműködésnek köszönhetően csütörtöktől bekerülnek az élő koncertközvetítések mellett a Művészetek Palotájában az elmúlt négy évben rögzített könnyű- és komolyzenei, jazz és világzenei koncertek, valamint egy-két hónapos, friss felvételek is. Káel Csaba emlékeztetett arra, hogy az elmúlt húsz évben a minőségi kultúra csupán ad hoc közvetítéseken keresztül tudott megjelenni a hazai médiakínálatban, ezért különleges jelentőséggel bír, hogy a közmédia nézői és hallgatói immár rendszeresen találkozhatnak magas színvonalú kulturális tartalmakkal.

Böröcz István hangsúlyozta: ezek a műsorok a közszolgálati média csatornáin összehangoltan, követhetően jelennek meg. A vezérigazgató felidézte, hogy a Müpával aláírt partnerségi szerződést megelőzően az MTVA többek között a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a Thália Színházzal is együttműködési megállapodásokat kötött.

Böröcz István és Káel Csaba
Böröcz István és Káel Csaba

Szabó László Zsolt, az MTVA gyártási és műszaki vezérigazgató-helyettese és Szabó Stein Imre, a Müpa stratégiai kommunikációs tanácsadója elmondta, hogy a Müpa önálló műsorkeretbe ágyazott komoly- és könnyűzenei koncerttartalmakkal jelenik meg a Duna csatornán, idén összesen 31-31 adással két műsorban. A koncertek javarészt az elmúlt négy év terméséből kerülnek ki, de a hónap koncertje alcímmel négy-négy adás a sugárzást közvetlenül megelőző hónapok friss koncertjeit emeli műsorba.

Szombat esténként a Duna csatornán az elmúlt évek legizgalmasabb könnyű- és világzenei, népzenei, illetve jazzprodukciói kerülnek képernyőre a MüpArt adásában, a sorozat szombaton Palya Bea koncertjével kezdődik. A MüpArt Classic a csütörtöki késő főműsoridőben jelentkezik a Dunán; első alkalommal a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös produkciójával, a Csajkovszkij-maratonnal.

Az Akusztik+ a Petőfi Rádióból már jól ismert Akusztik című koncertsorozat mintájára, de koncertszínpadi körülmények között, a Müpa színpadain születő széria, amelyet az m1 sugároz felvételről a hétvégi főműsoridőben. Az Akusztik+ első fellépője a Carbonfools zenekar lesz, amelynek tagjai a sajtótájékoztatón elárulták, hogy különleges hangszereléssel készülnek a koncertre.

Az MR3-Bartók Rádió 18 élő közvetítést tervez idén a Müpából, valamint további 24 koncert kerül a klasszikus zenei rádió hangversenyeinek műsorába, vagy hangzik el a déli hangversenysávban. Az MR2-Petőfi Rádió 24 könnyű-, etno, világ- és népzenei produkció Müpa Stúdió által készített felvételét adja közre júniustól Eleven című napi koncertműsorában péntek esténként.

Szabó László Zsolt a produkciók összköltségével kapcsolatban közölte: egy nézőt, illetve hallgatót legfeljebb 20 forintos ráfordítással érnek majd el a kulturális tartalmak. Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, az MTVA átlagosan 100 ezres nézettséggel, hallgatottsággal számol adásonként. Böröcz István hangsúlyozta, hogy a kedden aláírt megállapodás az év végéig szól, de azt nagy bizonyossággal meghosszabbítják 2013-ban is.