Csilla, Noémi

Tornyai Péter versenygyőzelme

2012.03.15. 09:06

Programkereső

A bécsi Konzerthaus zeneszerzőversenyt hirdetett tíz kategóriában, és a kamarazenei részben a magyar szerző darabja bizonyult a legjobbnak.

Az osztrák intézmény a 2012-13-as évadban ünnepli fennállásának századik évfordulóját, mely alkalomból tíz kategóriában hirdette meg a Towards the Next 100 Years mottójú megmérettetést. Tornyai Péter az Ach Gott und Herr című darabbal indult. "A cím nem fordítható le, így szerepel az Anima Musicae Kamarazenekar repertoárján, a darabot ugyanis nekik írtam, nem kifejezetten a versenyre" - mondta el a zeneszerző. (A kamarazenekar ezt a művet is előadta a 2011-es Summa Cum Laude Nemzetközi Fesztiválon, ahol első helyezést értek el.) A kompozíció egységes, nem áll tételekből, mintegy nyolc-kilenc perc terjedelmű. Bécsi bemutatójának időpontját is kitűzték már, a Konzerthaus Mozart-termében június 13-án a Wiener KammerOrchester előadásában hangzik el.

Tornyai Péter
Tornyai Péter

A kiírás 35 évnél fiatalabb muzsikusoknak szólt. A vokális alkotások és a gyermekeknek szóló művek kategóriájában nem adtak ki díjat - olvasható a Konzerthaus honlapján. A zongorás trió kategóriában a kolumbiai Alejandro del Valle-Lattanzio, a vonósnégyes kategóriában az olasz Simone Movio nyert. A görög Gregory Emfietzis írta a legjobb fúvós kvintettet, a kisegyüttesre komponáltak közül az olasz Raffaele Grimaldi darabját díjazták. Az audiovizuális-multimédiás alkotások legjobbját a litván Albertas Navickas nyújtotta be. A szimfonikus művek közül a japán Shoichi Yabuta kapta a díjat. A versenyre 361 ifjú komponista küldött pályamunkát, a legfiatalabb 11 esztendős volt, a pályázók 11 százaléka képviselte a női alkotókat.

Tornyai Péter zeneszerzői tanulmányait Huszár Lajosnál és Fekete Győr Istvánnál kezdte. 2007-től a budapesti Zeneakadémián Jeney Zoltán növendéke. A zeneszerzéssel párhuzamosan ugyanitt hegedű szakot végez Kertész Istvánnál. Gyakran játszik klasszikus és kortárs zenét hegedűsként és brácsásként egyaránt különböző kamaraegyüttesekben (THReNSeMBle, Rondo Quartet). 2007 óta állandó tagja Csalog Gábor együttesének, amelynek célja Kurtág György zenéjének tanulmányozása és előadása nyári kurzusok és koncertek keretében.

Az utóbbi években díjakat nyert a Zeneakadémia, illetve az Új Magyar Zenei Fórum versenyein (ezzel kapcsolatos videónkat itt tekintheti meg), 2008-ban pedig a Szépművészeti Múzeum zeneszerző-pályázatán. Részt vett Csapó Gyula, Johannes Schöllhorn, Nigel Osborne kurzusain. A muzsikus munkás időszak elé néz: idén párhuzamosan diplomázik hegedű és zeneszerzés szakon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, de a tanulmányait azután is folytatni kívánja. Ahogy korábbi interjújában említette: "a komponálás belső szükséglet".

Tornyai Péter nyilatkozik a 2011-es UMZF zeneszerző versenyre komponált, Liszthez is köthető darabjáról: