Alfréd

Indul a Pécsi Tavaszi Fesztivál

2012.03.17. 08:10

Programkereső

Egy nappal a Budapesti Tavaszi Fesztivál után március 17-én Pécsre is beköszönt a tavaszi fesztiváldömping: több mint hatvan program közel négyszáz fellépővel mindössze két hét leforgása alatt, mely során rendeznek Nemzetközi Jazzhétvégét, folknapokat, a klasszikus zene kedvelőit pedig többek között olyan koncertkülönlegesség várja, mint egy a Carmina Burana áthangszerelt változatával egybekötött Vajda János-ősbemutató.

A tizenötödik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivált a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar hangversenye nyitja a Kodály Központban március 17-én. A komolyzenei programok sorában március 27-én lesz hallható a zenetörténet széles tömegek által kedvelt darabja, Orff Carmina Burana című műve, amit ezúttal a szerző áthangszerelt, ritkán előadott változatában tűztek műsorra. Ebben a felállásban a zenekart két zongora és öt ütőhangszeres helyettesíti. Vajda János ennek a változatnak a hatására, ugyanilyen hangszerösszeállításra írta modern Carmina Buránáját férfikarra, Janus Pannonius és a híres 13. századi gyűjtemény verseire. A Pannonii Carmen című mű hangversenytermi bemutatóján a Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara működik közre Lakner Tamás karigazgató vezényletével.

Mike Stern
Mike Stern

A programok közül kiemelkedik a március 22. és 24. között zajló Nemzetközi Jazz Hétvége, amelynek keretében a Mike Stern Band mellett fellép a Szőke Szabolcs Quartet az olasz David Boatóval, Babos Gyula, László Attila és a Tátrai Tibor Gitár Trió, a Fábián Juli-Sárik Péter Duó, a Loop  Doctors Brandon Fields amerikai szaxofonossal, valamint a szerb Vasil Hadzimanov. A Pécsi Tavaszi Fesztiválon lemezbemutató koncertet tart március 28-án a világhírű amerikai szaxofonos, Kenny Garrett kvartettje is. A pécsi folknapokon március 29. és 31. között a Bíró Eszter Quintet, a Cimbaliband, a Calcutta Trió, a Buda Folk Band, a Folk Error, az Orkestar Picikato Kocani Strumica és a Szélkiáltó együttes. A programoknak a pécsi Kodály Központ mellett a belvárosi Dominikánus Ház, és új rendezvényhelyszínként, a Zsolnay Kulturális Negyedet ad otthont.

Az összművészeti fesztivált követően nem áll le a kulturális pezsgés Pécsett, sőt a tavasszal kezdődő fesztiváldömping egészen az év végéig eltart. A Zsolnay Kulturális Negyedben április végén rendezik meg az Első Zsolnay Fesztivált, augusztusban pedig ugyanitt Nagy Családi Fesztiválra várják az érdeklődőket. A már hagyományszámba tartozó rendezvények sem maradnak el, így júniusban ismét a baranyai megyeszékhelyre gyűlik a színházi szakma a Pécsi Országos Színházi Találkozóra. Ősszel második alkalommal rendezik meg a Zeneszüret nevű komolyzenei fesztivált, az évet pedig a belváros közterein megrendezésre kerülő decemberi Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár zárja.

A 2012-es Pécsi Tavaszi Fesztivál logója
A 2012-es Pécsi Tavaszi Fesztivál logója