Mátyás

Fidelio Klasszik: Kesselyák Gergely, André Rieu, Györgyi Anna

2012.03.22. 13:29

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának március 24-i adásában megszólal még Bartsch Kata, Györgyi Anna, Horváth Erika és Leblanc Gergely is.

"Akik Kodály népdalfeldolgozásait, főként balladáit hallották" - írta Szabolcsi Bence -, "régóta megfigyelhették, hogy ezek a művek a 'virággal' együtt mindig a 'termőföld' egy darabját is magukkal hozták, hogy itt minden dallam csak része volt a benne és a mögötte áramló életnek. Az egy hete zajló 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői az Énekel a város programmal pontosan ezt szeretnék elérni, amikor március 25-én énekszóval "ültetik majd be" a fővárost. A tervek szerint a tereken, plázákban, aluljárókban, utcákon és tömegközlekedési eszközökön is szárba szökken majd a dal. Amatőr és profi kórusok lépnek fel Budapest különböző pontjain, flashmobokkal színezik és hangolják át a köztereket. A nap csúcspontjaként a kórusok Kesselyák Gergely vezényletével és az Óbudai Danubia Zenekar kíséretével adnak ingyenes hangversenyt az Erzsébet téri Akváriumnál.

Kesselyák Gergely
Kesselyák Gergely

Nyugodtan lehet sírni és nevetni is a Thália Színház legújabb ősbemutatóján. Az orosz sikerszerző, Lijudmila Ulickaja Az orosz falvak asszonyai című novellája alapján készült Rövid című darabban ugyanis három női sorson keresztül ismerhet magára fiatal és korosodó asszony egyaránt. Sírhatunk magunkon és nevethetünk a másik balgaságán, de persze lehet ezt fordítva is. Az Ulickaja-novella színpadi adaptációját Hidvégi Nóra fiatal rendező Garai Judit dramaturggal közösen készítette el. Három kiváló színművész, Bartsch Kata, Györgyi Anna és Horváth Erika és előadásában március 13-án mutatták be a darabot a Nagymező utcai teátrumban.

Annie, Anna, Annabella - Györgyi Anna
Annie, Anna, Annabella - Györgyi Anna

Húsz esztendős sincs Leblanc Gergely balettművész, aki a Magyar Nemzeti Balett hosszú évek után ismét színpadra állított produkciójában főszerepet kapott. Bakó Máté váratlan sérülése miatt, Popova Aleszja partnereként a tervezetnél jóval korábban, már szombaton bemutatkozik a Don Quijote Basil szerepében

A holland hegedűművész, a "keringőkirályként" is ismert André Rieu, a Johann Strauss Zenekar megálmodója és létrehozója hamarosan hazánkba látogat. Rieu és zenekara végigturnézták Európát, Észak-Amerikát, Japánt, számtalan díjat bezsebelve - köztük két világzenei díjat -, az albumaik pedig szerte a világon arany és platina státuszt értek el. Hollandiában például az egyik albumuk a nyolcszoros platinaminősítést érdemelhette ki. André Rieu és együttese két egymást követő napon, május 4-én és 5-én is koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére március 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.