Géza

Lassus utolsó műve a Pesti Ferenceseknél

2012.03.23. 10:19

Programkereső

A Belvárosi Ferences Templom Greccio Kamarakórusának régi elképzelése valósul meg 2012 Nagyböjtjében: Lassus utolsó, Lagrime di San Pietro című műve március 24-én teljes egészében felhangzik előadásukban.

A Szent Péter könnyei az idős, megtört komponista utolsó műve. 1594-ben komponálta Luigi Tansillo (1510-1568) verseire, és VIII. Kelemen pápának ajánlotta, éppen három héttel halála előtt. A húsz olasz nyelvű madrigál sorozatából és egy záró latin motettából álló darab csak 1495-ben, jelent meg nyomtatásban.

Greccio Kamarakórus
Greccio Kamarakórus

A Lagrime Lassus stílusának keresztmetszete: Palestrina polifón stílusa éppúgy megfigyelhető benne, mint a késő-reneszánsz madrigálok kromaticizmusa. A mű Szent Péter bánatát és fájdalmát jeleníti meg, amelyet Jézus elárulása miatt érzett (Máté 26: 69-75). A záró a szenvedő Krisztus szólal meg, megbocsátva Péter és minden ember bűnét.

A műben fontos szerepet kap a számmisztika. A hétszólamú darab madrigáljainak szövege sok esetben éppen hét részre osztható, a sorozat egésze pedig éppen háromszor hét madrigálból áll - a hetes szám utalhat a Mária szívét átjáró hét tőrre, a hármas pedig a Szentháromságra.

A Lagrime di San Pietrót előadja Belvárosi Ferences Templom Greccio Kamarakórusa (mv. Kecskés Mónika), Luigi Tansillo verseit Dallos Bernadett fordításában felolvassa: fr. Bezzegh Kelemen OFM.