Géza

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

2012.03.26. 16:36

Programkereső

Bánkövi Gyula zeneszerzőnek, Keller András hegedűművésznek, Lakatos György fagottművésznek és Rozgonyi Éva karnagynak ítélték idén az elismerést.

"Bánkövi Gyula három fontos területen teljesített és teljesít ma is feladatot a magyar zenésztársadalom érdekében: egyrészt alkotó muzsikus, másrészt darabjaival gazdagítja a 20-21. század magyar zeneszerzésének sokszínű palettáját, emellett mint közszolga hitelesen és biztos ízléssel szerkeszti a Bartók Rádió műsorait" - írta köszöntőjében Devich János, a Bartók-Pásztory-díj kuratóriumának tagja.

A zeneszerzés iskoláját Bánkövi Gyula Kocsár Miklósnál, Balassa Sándornál, Pongrácz Zoltánnál, majd a Zeneakadémián Bozay Attilánál járta ki. A laudáció kiemeli, hogy a díjazott meghatározó tanítómestere a természet; a hangzó anyagban, amelyhez a szerző szívesen fordul az elektronika eszközéhez, nyomon követhető a természet állandó változása, a periódikusság, az időtlenség, a mikro- és makrovilág egyidejű jelenléte.

Keller András
Keller András

Szintén Bartók-Pásztory-díjat vehetett át a Ligeti Györgyről elnevezett Wesselényi utca épület aulájában tartott díjátadó ünnepségen Keller András hegedűművész, az idén Érdemes művész címmel elismert muzsikus, a nevével világszerte jegyzett vonósnégyes alapítója. A Concerto Budapest Zenekar művészeti vezetőjeként olyan tradíciót folytat, amely a magyar zeneélet egyik legértékesebb hagyományát, a kvartettezést, a kamarazenélést kelti új életre. A Joachim, a Waldbauer-Kerpely, a Léner, a Végh, a Magyar, a Budapest, a Tátrai és a Bartók, a Kodály Vonósnégyestől a Takács-Nagy - ma már Takács - Quartetig ível ez a tradíció, a koncertszervezők részéről kissé mellőzve. Keller az egyik alapítója a 100 éve született Végh Sándor hegedűművészre emlékező versenynek és ünnepi sorozatnak is, amelytől a műfaj népszerűségének frissülése várható.

Lakatos György fagottművész is megkapta az elismerést. "Mi, fúvósok különösen jól ismerjük egymást és egymás képességeit, még akkor is, ha történetesen már egy másik  generációhoz tartozunk" - hangsúlyozta köszöntőjében a Kossuth-díjas klarinétművész, Kovács Béla. Hozzátette: Lakatos György a szó legnemesebb értelmében "játszik" a hangszerén, gyönyörű hangon, fölényes technikával, nagy biztonsággal, emellett a barokk stílustól korunk zenéjéig a fagott lehetőségeit mindig az adott mű hagyományainak és stílusának megfelelően tolmácsolja. Az indoklás szerint Lakatos György igazi "örömzenész", akinek játékából sugárzik hangszere és a zene szeretete, és hivatását tekintve nemcsak fagottművész, hanem igen sokoldalú muzsikus.

Garas Kálmán: Lakatos György fagottművész (2002)
Garas Kálmán: Lakatos György fagottművész (2002)

Rozgonyi Éva karnagy a Bartók-Pásztory-díj negyedik kitüntetettje. "Életét kettős hivatása jegyében éli: minden tevékenységét a magas szintű előadóművészi és a tanári munka szellemi egysége határozza meg" - jellemezte idősebb pályatársát Kollár Éva karnagy. Rozgonyi Éva zenetanári pályájának szépségét, értékének tudatát a legendás Békés-Tarhosi énekes iskola alapozta meg, a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában pedig Kardos Pál gazdagította és mélyítette el. A Zeneakadémián Szőnyi Erzsébet és Vásárhelyi Zoltán növendékeként 1964-ben szerzett diplomát. Munkássága összeforrt a szegedi Bartók Kórussal, amelynek örökös karnagya. Énekesei így fogalmaztak: "Rozgonyi Éva sokszólamú élete partitúrájában a leghosszabb, legnagyobb ívű dallamnak bizonyult a zenei együttműködés ezzel az együttessel".

A díjátadót megelőzően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai és a Bartók-Pásztory-díj kuratóriuma megkoszorúzta Bartók Béla síremlékét a budapesti Farkasréti-temetőben.

A Bartók-Pásztory-díjat azoknak a művészeknek adományozza a zeneszerző születésnapján a Zeneakadémia neves professzorokból álló szakmai grémiuma - Bartókné Pásztory Ditta akaratának megfelelően -, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei életfejlődéséhez, Bartók Béla zeneszerző szellemiségének megőrzéséhez. 1984 óta a díjat többek között olyan elismert művészek és zeneszerzők kapták meg, mint Fischer Annie, Cziffra György, Solti György, Kocsis Zoltán, Schiff András, Marton Éva, Sugár Miklós és Sári József.

Sáry László: Nagymama tánca; km.: Lakatos György