Mátyás

Takáts Márton nyerte a Bartók Zongoraversenyt

2012.03.26. 13:30

Programkereső

A művész megkapta a legjobb Bartók-interpretációért járó különdíjat is. A szegedi versenyen öt ország húsz fiatal tehetsége indult.

A Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny második díját a dél-koreai Cso Jong-hun (Cho Younghoon), a harmadikat pedig Horváth Benedek vehette át az immár ötödik alkalommal megrendezett seregszemle vasárnapi eredményhirdetésén, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenytermében. A versenyre, melyet Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódóan rendeztek meg idén, Magyarország mellett Japánból, Dél-Koreából, Szerbiából és Olaszországból is érkeztek fiatal tehetségek.

zongorabillentyűk, illusztráció, töltelék
zongorabillentyűk, illusztráció, töltelék

A háromfordulós megméretetésen az indulóknak az elődöntőben és a középdöntőben szóló műveket, a döntőben pedig - melyen Gyüdi Sándor vezényletével a Szegedi Szimfonikus Zenekar is közreműködött - egy versenyművet kellett előadniuk. A versenyprogramban a Bartók-művek mellett szerepeltek Liszt Ferenc, Scarlatti, Chopin, Debussy, Mozart, Szkrjabin, Dohnányi, Rahmanyinov és Prokofjev alkotásai is. A középdöntőben pedig valamennyi versenyző eljátszotta Hollós Máté Rapszódia című művét.

Csíky Boldizsár Erkel-díjas zeneszerző, a zsűri elnöke az eredményhirdetés során elmondta, a magas színvonalú verseny során a fiatal művészek tehetségük minden oldalát be tudták mutatni: játszottak gyermekműveket - melyek szuggesztív előadása komoly felkészültséget igényel -, és a programban szerepeltek technikailag kényes darabok is.

A 2004 óta minden második esztendőben megrendezett verseny eddigi győztesei Báll Dávid, Andrei Banciu, Némethi Zsófia, Kaneko Mijüdzsi (Miyuji Kaneko) és Szokolayné Szőke Diána voltak. A húszesztendős művész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem másodéves hallgatója, Némethy Attila növendéke. A tatabányai születésű zongoristát korábban Kékesi Judit tanította.

Vasárnap délután a verseny résztvevői megkoszorúzták Bartók Béla szobrát szülővárosában Nagyszentmiklóson, majd gálahangversenyt rendeztek a Nákó Kastélyban.

Takáts Márton egy korábbi koncertjének felvételét itt tekinthetik meg.