Edina

Utazás az Óbudai Danubia Zenekarral

2012.03.27. 16:39

Programkereső

Észak-Európai "kirándulásra" invitálja a hallgatókat a Héja Domonkos vezényelte együttes március 28-án a Nemzeti Színházba.

A négy hangversenyből álló sorozat harmadik estjén Sibelius, Grieg és Nielsen művei hangzanak el. Április 14-e az utolsó előtti alkalom, mely során Itália következik Rossini és Respighi zenéjével. Az utolsó alkalomra május 19-én kerül sor, amikor az Ibsen drámából készült Grieg-mű, a Peer Gynet szólal meg.

Héja Domonkos
Héja Domonkos

A zenekar karmestere Héja Domonkos 1974-ben született. Már gyerekként számos hangszerrel megismerkedett: zongorázni, hegedülni, brácsázni, trombitálni és ütőhangszereken is tanult. 1997-ben ütőhangszeres szakon végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát. Dirigálni középiskolásként kezdett, előbb a Zeneművészeti Szakközépiskola szimfonikus zenekarát vezette, majd korábbi diáktársaival 1993-ban megalapította a Danubia Ifjúsági Zenekart azzal a céllal, hogy az itthon ritkán játszott szerzőket is megismertesse a magyar közönséggel, és nem utolsó sorban, hogy kortársaival, a fiatalokkal is megkedveltesse a komolyzenét. Ugyanebben az évben felvételt nyert a főiskola karmesterképző tanszakára, ahol Lukács Ervin növendékeként 1998-ban kitüntetéssel diplomázott. 1998. májusában első lett a Magyar Televízió IX. Nemzetközi Karmesterversenyén, és elnyerte a Solti György-különdíjat valamint a közönség díját is. Ugyanebben az évben az athéni Dimitris Mitropoulos Nemezetközi Karmesterversenyen különdíjat és a közreműködő Chromaton zenekar nagydíját nyerte el. 1999-ben a Kassai Állami Filharmonikus zenekart vezényelte nagy sikerrel, és a zenekar leszerződtette a következő évadra. Márciusban a Parlamentben a NATO-csatlakozással kapcsolatos ünnepi koncerten vezényelt, valamint az Állami Operaházban a március 15-i díszelőadáson. 2003-ban Liszt-díjjal tüntették ki, jelenleg a Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatója.