Eleonóra

Liszt-díjasok válaszolnak 2. - rondó

2012.03.28. 06:43

Programkereső

Folytatjuk a magyar állam által adományozható, egyik legmagasabb kitüntetésben 2012-ben részesülőkkel készült összeállítást.

Fejér András harsonaművész: "Mostantól még hitelesebben tudom képviselni a kortárs magyar zenét a világban"

A Liszt-díjat mindenekelőtt magyar díjnak érzem, ami a magyar zenészeket képviseli, és a magyar zene rangját hirdeti a világban. Feltételezem, hogy annak idején azért nevezték el Liszt Ferencről a legmagasabb zenészeknek adható állami kitüntetést, mert Liszt magyarságát, zenéjének magyar vonatkozását, a magyar zenekultúráért tett erőfeszítéseit kívánták hangsúlyozni. Azért is olyan fontos ez számomra, mert bár Németországban dolgozom, a családom Magyarországon él, és egy percig sem távolodtam el a magyar zenei élettől. Két szólólemezem a Hungaroton Classicnál jelent meg, huszonhárom éve tartó szólista pályafutásom során legtöbbet Magyarországon léptem fel, és tizenöt új, nekem ajánlott magyar művet mutathattam be.

Fejér András
Fejér András

Harsonásként a negyedik, szólistaként dr. Hőna Gusztáv után a második vagyok a Liszt-díjasok sorában, ami azért is rendkívül megtisztelő, mert az ő nevéhez fűződnek az első magyar szólóharsona-művek bemutatói, és az ő tanártársaként taníthattam öt évig a Zeneakadémián a kétezres évek elején. Idővel - ha lehetőségem nyílik rá - szívesen visszatérnék a tanításhoz, de még vár rám néhány feladat szólistaként, amit most, a pályám csúcsán tudok az elvárásaimnak megfelelően megvalósítani. Liszt-díjasként pedig a magyar kultúrát, a kortárs magyar zenét mostantól még hitelesebben tudom képviselni a világban - és ezt érzem küldetésemnek is.

Illényi Katica hegedűművész: "A közönség szeretete mellett fontos a szakma elismerése is"

Ha csak az eddigi díjazottak listáját nézem, külön-külön mindegyik elismert olyan nagy zenei egyéniség, hogy közülük bármelyikük példaképünk lehetne. Perényi Miklós, Cziffra György és Kovács Dénes koncertjein nőttem fel - Kovács Dénes kilenc évig a tanárom is volt. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy engem is közéjük soroltak. Művészi hitvallásomat mindenképpen befolyásolja az a tény, hogy ilyen magas kitüntetésben részesültem és hogy figyelemmel kísérik és nagyra értékelik a munkámat. Óriási lendületet és önbizalmat ad, melyre egy előadóművésznek mindenképpen szüksége van. A közönség szeretete mellett ugyanis nagyon fontos a szakma elismerése is.

Illényi Katica
Illényi Katica

A névadó személyét tekintve úgy gondolom, hogy Liszt Ferencre és magyar szerzőinkre büszkék lehetünk a nagyvilágban, művészi feladatomnak érzem és elkötelezettje vagyok a magyar kultúra és a magyar zenei értékek terjesztésének. Éppen ezért műsoraimban mindig kiemelt helyen tartom Liszt Ferenc műveit, utóbbi évben több átiratot is készíttettem Liszt 2. Magyar rapszódiájából, hegedű-zongorára, valamint ugyanezt hegedűre szimfonikus zenekari kísérettel. A Liszt-díj felelőssége arra kötelez, hogy továbbra is dolgozzak-gyakoroljak, a zene gyógyító erejét felhasználva örömet és szeretetet adhassak, hogy minden emberhez eljuttassam az igényes zenét.

Soltészné Lédeczi Judit karnagy: "A karvezető-szakmának is szól ez a kitüntetés"

A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Leánykara 1987-ben robbant be a nemzetközi élvonalba, azóta 22 nemzetközi versenyről 48 díjjal tértünk haza, melyek közül legbüszkébbek a 2000-ben Linzben megrendezett I. Kórusolimpián elért nőikari bajnoki címünkre vagyunk. Iskolánk nem zenei profilú gimnázium: nincs ének-zene tagozat, nem kötelező énekkarra járni, azaz nálam minden gyerek a saját örömére énekel. A kórus legnagyobb értékének emellett azt tartom, hogy a négyévente cserélődő gyereksereg ellenére a kezdetektől töretlen a színvonal, sőt, aki csak teheti, később egyetemistaként is visszajár. Mindenki a szép hangunkat dicséri - de azon kívül, hogy szeretjük, amit csinálunk, más titkunk nincs.

Soltészé Lédeczi Judit
Soltészé Lédeczi Judit

Mivel sohasem a kitüntetésekért dolgoztam, életem legnagyobb ajándékaként tekintek a díjra, mely erőt ad, hogy ameddig csak tudom, folytassam a munkát. De személyem mellett a szakmának is szól ez a kitüntetés. Az első gratulációkat egyébként éppen azoktól az elmúlt években Liszt-díjjal kitüntetett karvezető-kollégáktól kaptam, akikkel a szakmai szervezetek és versenyek révén régóta jól ismerjük egymást. Nagyon örülünk egymás sikerének, és büszkék vagyunk arra, hogy a hangszeres és énekes szólisták, karmesterek mellett ránk is odafigyelnek a Liszt-díj odaítélésekor.

Záborszky Kálmán karmester: "Zenész társadalmunk Lisztnek köszönheti mai rangját, értékeit"

A díjat nem az eddigi elismertek csoportjához mérem, hanem Liszt Ferenchez. Liszt Ferenc mint zeneszerző, előadó és mint zenepedagógus egyaránt példaértékűt alkotott. Az adott kor szavát megértve, konkrét lépéseket tett a magyar zenei élet megteremtéséért, a zenei intézmények létrehozásáért. Valójában zenész társadalmunk neki köszönheti mai rangját, értékeit.

Záborszky Kálmán
Záborszky Kálmán

Művészi hitvallásomat elődeim határozzák meg: Záborszky József, valamint Ferencsik János és Kovács Dénes, akik mindig is nagyra értékelték az István Zenekar teljesítményét. Hangszeresként André Navarrát tartom mesteremnek. Tőlük vettem át a stafétabotot és azt a szellemet szeretném tovább éltetni, amit tőlük örököltem. Nagy öröm, hogy a Zuglói Filharmónia szépen fejlődik. Sajnos, a média nem tart lépést velünk, még mindig a hajdani diákzenekar tiszteletreméltó kategóriájában emlegetnek bennünket.

A további négy díjazottal készült anyagunkat ide kattintva olvashatják.