Antal, Antónia

Reneszánsz kórusmuzsika

2012.03.28. 10:09

Programkereső

A Capella Silentium április elseji koncertjén az olasz késő reneszánsz egyik legkiemelkedőbb madrigálszerzőjének, Luca Marenzio világi és egyházi műveiből válogat, Várkonyi Tamás karnagy vezetésével.

Élt egyszer Itália földjén egy zeneszerző. Nagy urakat szolgált, korának megbecsült alkotójaként tisztelték. A Mediciek, Gonzagák, Esték és a lengyel király udvari zeneszerzőjeként olyan zenéket vetett papírra, amelyek édes harmóniáikkal, merész dallamfordulataikkal még ma is lebilincselőnek hatnak. Tisztelte a szót: a verssorok lejtését, hangsúlyát követte hangjaival, ugyanakkor a szavak jelentését, a metaforákat szuggesztív képszerűséggel ábrázolta. Majd teltek-múltak az évek, évtizedek, évszázadok, jöttek újabb komponisták, születtek újabb nagyszerű muzsikák, Marenzio művészetéről pedig szép lassan megfeledkezett az utókor. Az énekegyüttes április elseji koncertjével ezt a hiányt szeretné mérsékelni. A hangversenyt az ELTE Egyetemi Könyvtárának dísztermében tartják. A belépés ingyenes.

Capella Silentium
Capella Silentium

A Capella Silentium 2009 októberében Várkonyi Tamás vezetésével alakult. Tagjai között egykori és jelenlegi zeneakadémisták, konzervatóriumi és bölcsész hallgatókat egyaránt megtalálhatók. A fiatal énekesek évadonként rendszerint három koncertet mutatnek be, melyek műsorait zenetörténeti témák köré építik fel. 2010 novemberében a Capella Silentium a legfiatalabb kórusként nyerte meg kategóriáját a Nemzetközi Schubert Versenyen Bécsben. Ugyanitt a kötelező mű legjobb előadásáért járó különdíjat is megszerezte és nagydíjas versenyre is továbbjutott. Az énekegyüttes kvalitásairól ízelítőt kaphatnak a Fidelio Capella Silentium témaoldalából és az együttes bemutatkozó kisfilmjéből.