Eszter, Eliza

Zenei ügynökséget indított Körner Tamás

2012.04.10. 15:42

Programkereső

A Budapest Fesztiválzenekartól januárban nyugalomba vonult Körner művészeti menedzsmenttel foglalkozó egyszemélyes ügynökséget nyitott. Baráti Kristóf hegedű- és Várjon Dénes zongoraművész, valamint Hamar Zsolt karmester már le is szerződtek a volt igazgatóval és már jelentkeztek további magyar és külföldi muzsikusok is.

"Jóval korábban elhatároztam, hogy 65 esztendős koromban elköszönök az igazgatói széktől, azonban úgy hozta az élet, hogy még egy évet ráhúztam - nyilatkozta Körner Tamás. "Úgy vélem, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar túl rangos és komoly intézmény ahhoz, hogy megengedje magának azt a luxust, hogy bevárja, míg egy kifáradóban lévő embertől kényszerűen búcsút kell vennie. Van bennem elég energia, semhogy nem létező vidéki birtokaimra visszavonuljak és a könyveim közé temetkezzem. Sok elképzelésem volt, de végül úgy alakult, hogy egy ügynökséget alapítottam. Pontosabban még alapítom, mert a névsor még nem végleges" - fűzte hozzá Körner, majd hozzátette: legfeljebb hat-hét zenésszel foglalkozna egyszerre, mert véleménye szerint egy igazi impresszárió személyes munkát végez, csak úgy tudja megnyugtatóan és eredményesen képviselni a vele szerződöttek érdekeit. Ez pedig behatárolja a létszámot, így csupán szólistákat, előadóművészeket vesz a listájára Körner, kvartetteket már nem.

Az ajándékkal, a Nádler-festménnyel.
Az ajándékkal, a Nádler-festménnyel.

„Menedzselésükkel kapcsolatban olyan ismert művészeket kerestem meg, mint Baráti Kristóf, Várjon Dénes és Hamar Zsolt. Rajtuk kívül, magyar és külföldi előadóművészekkel is tárgyalok, de konkrétumokba még nem szeretnék bocsátkozni, mert a váltást először még a jelenlegi menedzserekkel kell megbeszélnem. Korábban volt olyan terv, hogy külsősként részt veszek a BFZ külföldi turnéinak és a magyar vendégművészek munkájának előkészítésben, de végül megváltozott ez a koncepció. A szálak mindenesetre a zenekar és köztem elszakíthatatlanok maradnak, húsz évet nem dob ki az ember" - zárta gondolatmenetét a volt igazgató.

Körner Tamás édesapja építészmérnök volt, de a Zeneakadémiát is elvégezte, egyik nagybátyja pedig a milánói Scala zenekarában játszott. Körner bölcsészként került a párizsi Magyar Intézethez, itt kereste meg Fischer Iván 1992-ben, ugyanis ebben az évben az addig évi 3-4 alkalommal összeállt zenekar elnyerte a főváros támogatását, és így állandó zenekarrá válhatott. A Budapesti Fesztivál Zenekarnál végzett munkájáért Körner Tamást 2012-ben Bánffy Miklós-díjjal tüntették ki.