Fülöp, Evelin

Az IAMA Budapesten tart konferenciát

2012.04.18. 17:10

Programkereső

Csütörtöktől szombat estig a magyar főváros, a Művészetek Palotája vendége lesz a világ legjelentősebb előadóművészi szövetsége, az IAMA (International Artist Managers' Association).

Az eseményre több száz impresszárió érkezik Budapestre, akik a világ legrangosabb előadóművészeinek, zenekarainak, szólistáinak javát képviselik a New York-i Filharmonikusoktól a Budapesti Fesztiválzenekarig. "Izgatottan várjuk a vendégeket, mert a téma rendkívül érdekes: megoldások nehéz időkben. Eddig úgy tudtuk, hogy a világ nyugati fele jobb állapotban van, mint mi, azonban ott is érvényesül a gazdasági válság hatása, nem egyszerű a helyzet - mondta el Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója. - Reméljük, tudunk közös megoldásokat találni." Hozzátette, a Müpa, hogy igazolja, képes a konferenciát magas színvonalon megrendezni, előkészült javaslatokkal is. "A bevett ügynökségi gyakorlat +állóvizét+ szeretnénk egy kicsit fölkavarni, és javasolni, felkérni a résztvevő ügynökségeket, gondolkodjunk együtt a koprodukciók létrehozásáról sokkal célirányosabban, koncentráltabban. A másik javaslatunk az, hogy a produkciók szélesebb körű terjesztéséhez - ahol van - vegyék igénybe a közszolgálati médiumokat, televíziókat, rádiókat. Mi a házon belül sok ilyen műsort készítünk, és készek vagyunk ezeket exportálni. Hisszük, hogy így a minőségi kultúrát minél több emberhez tudjuk eljuttatni."

Káel Csaba
Káel Csaba

Az európai színtéren alkalmazható megoldás - vélte Káel - az IAMA tagok számára is elsőrendű fontosságú kérdés ez, hiszen a jövő közönségének fölneveléséhez fontos eszköz a médiumok használata. A kulturális ügyekben ilyen kérdésekben lehet egységesen fellépni - mutatott rá. Mivel a közbeszédet szinte egészen kisajátítja magának a politika, amiből számos konfliktus adódhat, Káel Csaba szerint Európának elemi érdeke, hogy lépéseket tegyen a saját kultúrájának megőrzéséért, és a kultúra, mint téma vegye át a főszerepet. "Ezért is van nagy tétje a konferenciának" - fűzte hozzá.

Az esemény kezdetére egy új kiállítás is nyílik a Müpa tereiben, a Lajtha-anyag természetesen fönnmarad. A tárlat a magyar zene huszadik századi zsenijeit, a zeneszerzőket, hangszeres muzsikusokat, karmestereket egyaránt bemutatja. "Magam is meglepődtem, hogy milyen elképesztő gazdagság birtokosai vagyunk. Kötelességünk ezt a hagyományt tovább éltetni."

Az IAMA világszervezet, de az első nap első plenáris ülésén Kelet-Európával foglalkoznak. "Tagjai vagyunk az Európai Hangversenyterem Szervezetnek (ECHO) is. A találkozóinkon állandóan felvetődik, hogyan gazdagodhatna ennek a térségnek zenei élete közös koncertszervezésekkel és koprodukciókkal. Egy-egy drága zenekar, sztárelőadó meghívása elérhetőbbé - olcsóbbá - válik, ha együttműködünk. Szeretnénk ezt az elképzelést megállapodássá formálni a konferencia alkalmával." Néhányan már jártak Budapesten, de a többség először jön, ezért a Szépművészeti Múzeumba, a Magyar Tudományos Akadémiára is szerveztek programokat, a város kulturális bőségét bemutatandó - emelte ki a Müpa vezérigazgatója.