Emil, Csanád

Húsz új programsorozatot indít a Müpa

2012.04.24. 17:11

Programkereső

Az eddig megszokottól eltérően 2012 őszétől az évados műsorszerkesztésre tér át a Művészetek Palotája, így a komolyzenei bérleteket már a szezon teljes kínálatából állították össze. A húsz új sorozatra április 24-től lehet bérletet váltani.

Az ősszel induló szériák közé két olyan sorozat is tartozik, amely szorosan kapcsolódik a koncepcióváltáshoz: a szervezők a következő szezonra kiválasztották az Évad művészét - elsőként az idén 60 éves Kocsis Zoltánt - és az Évad együttesét is, a 2013-ban ötven éves Liszt Ferenc Kamarazenekart, akik majd az évad végén adják át a stafétabotot. Ahogyan azt Káel Csaba, az április 24-i sajtótájékoztató elmondta: a következő évad mottója a horizont lesz, a mai válságos helyzetben ugyanis nehezen igazodnak el az emberek, a kultúra és a művészet viszont alkalmas rá, hogy kitágítsa a látóhatárukat.

Káel Csaba
Káel Csaba

Az újdonságok közül Csonka András operatív vezérigazgató-helyettes kiemelte azokat a hangversenyeket, amelyben az Évad művésze és Együttese együtt lép a pódiumra, méghozzá olyan sztármuzsikusokkal, mint Emmanuel Pahud, Perényi Miklós és Louis Fernando Pérez. A világhírű karmesterek közül vendége lesz a háznak John Eliot Gardiner, Simon Rattle, a Stuttgarti Barokk Zenekar és Kamarakórus Frieder Bernius vezényletével pedig Bach Máté-passióját fogja megszólaltani. A Szentpétervári Filharmonikus Zenekar és Jurij Tyemirkanov romantikus műsort ad majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ugyanitt az Orchestre de Paris Pavo Jaervi vezényletével játszik. Továbbá Leonidasz Kavakosz Sibelus hegedűversenyét, Vásáry Tamás pedig a Turkish Presidential Symphony Orchestrával Liszt A-dúr zongoraversenyét fogja megszólaltatni a következő évadban.

Az újévi koncert hagyománya szerint 2013. január elsején Haydn Az évszakok című oratóriuma a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában hangzik el, Helmuth Rilling vezényletével. A szólisták a világhírű Marlis Petersen, Bernhard Berchtold és Bretz Gábor lesznek. Káel Csaba vezérigazgató megjegyezte: a jövőben mindig más oratorikus alkotást tűznek műsorra, és mivel a külföldi zenekarok nehezen mozdulnak ki az ünnep alkalmával, így több lehetőség nyílik a hazai együttesek számára. A kortárs zene is fontos szerepet kapott az évad műsorában: elhangzanak majd többek között John Cage, Ligeti György, Fekete Gyula és Szemző Tibor alkotásai, továbbá áriaestet ad a neves tenor Ramón Vargas is.

A Művészetek Palotája kívülről
A Művészetek Palotája kívülről

Káel Csaba hozzátette: a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Magyar Állami Operaházzal, a Zeneakadémiával és a Budapesti Tavaszi Fesztivállal kialakított kapcsolatokat nemzetközi szinten is kiterjesztik. Solti György születésének 100. évfordulóját például az Operaházzal és a Zeneakadémiával közösen ünneplik meg és a Verdi-évre reflektálva a Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban mutatják be a ritkán hallható, Attila című operát. Operaprodukciókkal továbbá a Wagner-napok mellett az NFZ új Richard Strauss-sorozatában is találkozhat a Müpa közönsége. A szerző Budapesten még nem látott operáit bemutató hét részes sorozat keretében A hallgatag asszony és a Capriccio októberben és márciusban kerül színre, Debussy születésének 150. évfordulójára pedig Vukán György és a francia trombitavirtuóz Stephane Belmondo szeptemberi koncertjével emlékeznek.