Konrád

Pécsiek a Müpában

2012.05.02. 13:08

Programkereső

Budapesti bérletének negyedik állomásához érkezik a Pannon Filharmonikusok május 11-én.

A bérletzáró hangverseny francia művekkel telik. Elhangzik majd Debussy A tenger és Ravel Bolero című műve, valamint Henri Dutilleux ritkán játszott csellóversenye is, melynek szólistája Perényi Miklós lesz. A 20. század második felének francia komponistája, Henri Dutilleux Debussy és Ravel zenéjének mentén haladva határozott egyéni stílust alakított ki. Noha a megkomponált művek mennyisége viszonylag kevés, minőségüket és a szerző eredetiségét hangos nemzetközi elismerés övezte. Dutilleux a hatvanas évek közepén találkozott Msztyiszlav Rosztropoviccsal, az orosz származású gordonkaművésszel, aki egy versenymű komponálásával bízta meg. A Csellóverseny a Tout un monde lointain (Egész távoli világ) címet kapta. Az öt tételes mű - a hangszer 20. századi repertoárjának egyik jelentős darabja - a szerző legnagyobb volumenű alkotásai közé tartozik. A Tout un monde lointain éjszaka-hangulatú, meditatív-misztikus mű finom hangszereléssel és felettébb virtuóz szólóállásokkal. A darab bemutatójának szólistája Rosztropovics volt 1970-ben.

Perényi Miklós
Perényi Miklós

Debussy A tenger című műve 1903-1905-ig készült. Műfaji megjelölése - Három szimfonikus vázlat - mögött voltaképpen egységes, háromtételes szimfonikus mű rejtőzik, benne a "természet és képzelet titokzatos megfelelésének" szépség-törvénye, és mindenek felett a víz a maga összes csodájával. Ravel Bolerójáról szólva elmondható, hogy merő véletlennek köszönheti létét. Ida Rubinstein, az orosz balerina kérte meg a komponistát egy Albéniz-darab zenekari változatának elkészítésére, de a művet egy másik szerző jogilag már lefoglalta magának. Ekkor született meg egy olyan új mű, amelyet zeneiségében egy bolero nevű spanyol tánc ihletett.

Az est karmestere Bogányi Tibor lesz, aki sok változást hozott a zenekar életébe. A vezető karmester 1+3 évre szóló szerződést írt alá az év elején az ezt megelőző, ismerkedési időszak után. Bogányi Tibor éveken át Finnországban élt, dolgozott, a fiatal finnországi karmester-generáció legtehetségesebb tagjaként tartják számon. 2Huszonnyolc évesen a Turku Philharmonic Orchestra vezető karmesterévé nevezték ki, 2003 és 2006 között töltötte be ezt a posztot. 2008-tól a Lappeenranta Városi Zenekar zeneigazgatója és vezető karmestere. A Pannon Filharmonikusok - az új, pécsi Kodály Központ rezidens zenekara - évek óta saját, sikeres bérletsorozattal van jelen a budapesti koncertéletben is.