Ervin

Tavaszi Esterházy-koncertek

2012.05.02. 16:50

Programkereső

Kilenc ország zeneszerzői és zenészei vendégeskednek a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban szerdától vasárnapig annak a programnak a keretében, amely Gidon Kremer hegedűművész vezetésével zajlik.

A koncertsorozat nyitányát május 2-án, szerda este tartják Bécsben A kortárs zene helye a kulturális örökség, az individualizmus és a párbeszéd között - avagy egy arab perspektíva című pódiumbeszélgetés keretében, ahol olyan kérdésekre igyekeznek válaszokat találni, mint az identitáskérdés, a globalizáció és az elidegenedés. A Bécsi Zene- és előadóművészeti Egyetem Joseph Haydn termében arról is szó lesz majd, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a kortárs zeneszerzés.

Május 3-án és 4-én az Arab Művészeti és Kulturális Alappal (AFAC) közös szervezésben az Esterházy Magánalapítvány és Gidon Kremer örmény, egyiptomi, észt, litván, libanoni, szudáni, szíriai és szerb zeneszerzők műveit mutatja be a kismartoni Esterházy-kastélyban. Május 6-án - a tavaszi programsor fináléjaként - egy fiatal zongorista, Lukas Geniusas és a csellóművész Mario Brunello előadásban Telemann-, Sallinen- és Hindemith-művek is elhangzanak.

Gidon Kremer
Gidon Kremer

Az őszi sorozatra október 1. és 7. között kerül sor, amikor Gidon Kremer és a Kremerata Baltica ismét az Esterházy-kastélyban vendégeskedik. Akkor Jevgenyij Koroljov és Alexander Markovics vendégszereplésével ünneplik a Kremarata Baltica fennállásának 15. évfordulóját, valamint Gidon Kremer 65. születésnapját.