Beáta, Izolda, Lea

Beethoven Budán 2012

2012.05.04. 11:15

Programkereső

Május első hétvégéjén ismét megrendezik a Beethoven-ünnepet. A rendezvény díszvendége Eduardo Graf Lichnowsky lesz, aki Beethoven és Liszt mecénásainak leszármazottja.

A programsor a világhírű zeneszerző első budai fellépésének állít emléket. Az idei rendezvénysorozat öt napon keresztül szolgál rangos programokkal az érdeklődőknek, olyan fellépőkkel, mint Vukán György, Simon Standage, Horgas Eszter és Szilasi Alex, valamint a fiatal zongoraművész Balog József. A sorozatot az idén Kossuth-díjat kapott Vukán György zongoraművész nyitja május 4-én, péntek este egy jazz improvizációs esttel, a Budavári Városháza tanácstermében. 5-én a Vashegyi György vezényelte Orfeo Zenekar mutat be két Beethoven versenyművet a Városháza aulájában, ahol a szólista a fiatal fortepianista Somlai Petra, illetve a régi zene hírneves hegedűművésze, Simon Standage lesz. 6-án, vasárnap 16 órától a Nemzeti Múzeum dísztermében kerül sor arra a különleges koncertre, melynek apropója Lichnowsky herceg ükunokájának látogatása Budapesten: a "Zsenik és mecénásaik - Hommage a Lichnowsky" című program során a Lichnowsky családnak dedikált zeneműveket mutat be Horgas Eszter, Szakács Ildikó és Szilasi Alex. A program része a Liszt emlékszoba megtekintése is, ahol egyebek között látható Beethoven legendás Broadwood zongorája is.

Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven

7-én hétfőn este ismét a Várszínházban rendeznek hangversenyt, Beethoven 212 évvel ezelőtti fellépésének a helyszínén, ahol Balog József mutatja be Beethoven-programját benne egy Lichnowskynak dedikált darabbal. A sorozat zárásaként május 8-án Szilasi Alex várja a közönséget 17 órától a Zenetudományi Intézetbe havi második keddi Budavári Zenei szalonjában, ahol ezalkalommal Szilasi Alex Beethoven műveit szólaltatja meg. A programok teljes listája itt érhető el.