Konrád

Nyárváró a MÁV Szimfonikusokkal

2012.05.04. 14:06

Programkereső

Mielőtt a zenekar búcsút intene a 2011/2012-es évadnak, a lehető legsokszínűbb programmal igyekszik közönségének kedveskedni május hónapban is.

A sort május 4-én az Olasz Intézetben nyitja az együttes, ahol két művészt lát vendégül a Belgrádi Filharmonikus Zenekarból. Muhai Tangot, aki 2010-től a zenekar vezető karmestere, valamint Robert Bokor szólistát, aki mint művészeti vezető tevékenykedik a Belgrádi Filharmonikusoknál. A hangverseny műsorán szerepel Kína egyik legismertebb zeneszerzőjének, a filmzene világában is jól ismert Liu Yuannak Train Toccata című műve, amely a száguldó gyorsvonat élményét fordítja le a zene nyelvére. A szerző érdekes eszközöket alkalmaz, a muzsikusok időnként a mozdony hangját utánozzák, emellett pedig főszerepet kapnak a ritmushangszerek is. 

Kurtág György
Kurtág György

Május 16-án a Művészetek Palotájában ősbemutatóra kerül sor. Kurtág György és ifj. Kurtág György Zwiegespräch című szerzeményét hallhatja a közönség, melyet Olivier Cuendet írt át nagyzenekarra és szintetizátorra. Az est különlegessége, hogy a szerző maga is részt vesz az előadáson, hiszen ifj. Kurtág György a szintetizátor szólamát játssza majd. A hangverseny programját színesíti ezenkívül Bartók befejezetlenül maradt műve, a Brácsaverseny, melyet a szerző stílusának és szándékainak ismeretében Serly Tibor fejezett be. A mű érdekessége, hogy fennmaradt olyan feljegyzés, mely szerint Bartók ugyanezt a darabot gordonkaszólóval is elképzelhetőnek tartotta, így Várdai István, meghívott vendég eljátssza a szerzemény saját maga által átírt változatát. A műsort Beethoven III., Eroica szimfóniája zárja. Az estet a Takács-Nagy Gábor, a zenekar művészeti vezetője dirigálja.

Alexander Markov
Alexander Markov

Hegedű klasszist köszönthetnek a MÁV Szimfonikusok május 25-i koncertjükön, hiszen Alexander Markov ismét visszatér a zenekarhoz, hogy előadja Brahms D-dúr hegedűversenyét Kocsis Zoltán vezényletével. Az Egyesült Államokban élő orosz származású hegedűvirtuóz kivételes tudású művész, aki a világ legkiválóbb zenekaraival koncertezik, a MÁV Szimfonikusoknál pedig már negyedik alkalommal lép fel szólistaként. Kocsis Zoltán ez alkalommal egy Brahms-estet állított össze, amelyben szerepel még a Tragikus nyitány, melyet az Akadémiai ünnepi nyitány ellenpólusaként is emlegetnek. A hangversenyt a D-dúr szerenád zárja. 

Amparo Cortès, Amparo Cortes
Amparo Cortès, Amparo Cortes

Júniusban a zenekar fellép továbbá az Olasz Intézetben Amparo Cortès, flamenco-éneksnő, aki Csaba Péter vezényletével De Falla-műveket varázsol egyedivé, autentikus előadásával. Takács-Nagy Gábor június 15-én Mozart Titusz kegyelme című operájának nyitányát és a Jupiter szimfóniát, valamint Brahms IV. szimfóniáját vezényli. Végül, utolsó bérletes előadásként június 22-én a Festetics Palotában Baráti Kristóf koncertmesterként irányítja a zenekart. A műsorban Bach d-moll kettősversenyét, Mozart Sinfonia Concertante című Művét és Csajkovszkij Firenzei emlék című szerzeményét adják elő Tóth Balázs brácsa-, illetve, Bodor János hegedűművész közreműködésével.