Vince, Artúr

Kurt Masur lemondta koncertjeit

2012.05.05. 17:09

Programkereső

Június végéig nem vezényel a német dirigens, aki április végén Párizsban koncert közben leesett a színpadról.
Kurt Masur
Kurt Masur

A karnagyot a baleset után rögtön kórházba szállították, de egy újabb röngtenfelvétel csak most derített fényt a bal lapockájának eltörésére. Szerdai információk alapján a Francia Nemzeti Zenekar tiszteletbeli művészeti vezetője várhatóan csak a nyári szünet után, szeptembertől vezényel újra.

Kurt Masur Csajkovszkij 6., Pathétique szimfóniáját dirigálta április 26-án, csütörtökön este a Champs Elysées Színházban, amikor rosszul lépett, majd a színpad és az első széksor közötti résbe esett. A nagy várakozás övezte koncertet, amelyet élőben közvetített a France Musique rádió is, félbe kellett szakítani. "Masurt elővigyázatosságból kórházba szállították, de esésének nincs köze Parkinson-kórjához" - mondta akkor Camille Grabowski, a karmester szóvivője, hozzátéve: amikor ő éjjel kettőkor elhagyta a kórházat, a dirigens "tudatánál volt és tudott beszélni".

Masur a világ egyik legismertebb német kortárs karmestere. Három évtizeden át dirigálta a lipcsei Gewandhaus Zenekart, de New York, London és Párizs legnagyobb presztízsű szimfonikusait is vezényelte, számos koncertturnéján bejárta az egész világot. Orvosai bíznak abban, hogy a 84 éves karmester, aki nemrég kapott szabadkőműves díjat, "teljes mértékben felépül".

Beethoven: V. szimfónia, km.: New York-i Filharmonikusok, 1994