Béla

Nemcsak pénzt, időt is kapott a Concerto Budapest

2012.05.07. 19:19

Programkereső

Szőcs Géza államtitkár kutatásai szerint nem 1907, hanem 1896 a zenekar jogelődjének alapítódátuma, mely együttes márciusban 480 milliót kapott a működésre.

"A Filharmóniai Társaság Zenekara mellett ez a második legrégebbi szimfonikus együttesünk, ezért is álltam a zenekar mögé az értékfelismerés és -mentés elvei szerint" - fogalmazott Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a hétfőn tartott sajtóeseményen. Dániel István, a Budapesti Posta- és Távirdatisztviselők Ének- és Zeneegyesületének tíz éves évfordulójára készített tanulmányban ezt az évszámot jelöli meg, ami később egy elírás folyamán módosul a téves adatra.

A közelmúltra ugorva, mint az köztudott, a zenekar 2011 decemberében sodródott a megszűnés szélére, amikor Keller András zeneigazgató levelet írt. Mivel érdemi reakció nem érkezett, a hegedűművész-karmester másodszor is tollat ragadott. 2012 februárjában röppent fel a hír, hogy a bajba jutott zenekarok rendkívüli támogatást kapnak, majd márciusban már a konkrét számokról esett szó - amikkel nem mindenki értett egyet. Ekkor a Concerto Budapest 480 millió - ebből tartozásállománya rendezésére 180, működéséhez pedig 300 millió - forintos támogatásban részesült.

Keller András
Keller András

Keller András szerint a helyzet abból a hiányosságból fakad, hogy a Magyar Postától 1991-ben a Matáv által átvett zenekar fenntartásának körülményei nem lettek tisztázva a Matáv privatizációjakor. Így fordulhatott elő 1995-ben, a Deutsche Telekom többségi részesedése után nem sokkal, hogy a cég kivonult a zenekar mögül, az állam pedig nem tervezte be az együttes fenntartását az akkori költségvetésbe. A zenekar körül kialakult anomáliát most a Zeneakadémia látszik megoldani, akikkel hosszútávú együttműködést terveznek. Batta András rektor szerint a Zeneakadémia hatalmas fejlesztési projektje az utolsó évébe lépett és mind infrastruktúrájában, mind az előremutató megoldások terén igyekeznek új távlatokat nyitni. "Az intézmény célja az életre nevelés, így ideális lehet a még tanuló és nemrég végzett diákoknak is egy olyan összetételű együttesben gyakorolni, ahol a fiatal és idősebb generáció is képviselteti magát, ráadásul maga a karmester is tanárként nevelte eddig zenekarát. Egyfajta 'zenei inkubátort' szeretnénk létrehozni, melyben egy olyan zenekar működne, ami a karmester és operavizsgákon szereplők méltó partnere is lehet. Természetesen a majd 2013 őszén átadott és felújított Liszt téri Zeneakadémián e mellett teret adunk a zenekar saját célkitűzéseinek is" - fogalmazott Batta András.

Keller András nagy várakozásokkal néz e művészi szövetség elé, csakúgy mint a május 12-én rendezett Végh Sándor Emléknap elé, melyet a Művészetek Palotájában rendeznek. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kezdeményezett Végh Sándor emlékév nyitánya 12-én délelőtt kezdődik a tanítványok - többek között Várjon Dénes, Keller Quartet, Fenyő László - részvételével, míg este a Ránki-Klukon házaspár játszik a Keller András dirigálta Camerata Salzburg élén. Délután öttől a centenárium alkalmából megjelentetett kiadványokat mutatják be: Löwenberg Dániel Véghről írt monográfiáját, a BMC által kiadott, tíz lemezesre tervezett, Végh Sándor magyarországi felvételeinek első két korongját, és a Végh Sándor szoborpályázatra negyven beérkezett pályamű közül huszonnyolcból készített fotóalbumot. Ezt követően egy filmet vetítenek le, melyet az unoka, Batthyány Béla rendezett.

Május 17-én a mester szülővárosában, Kolozsvárott fel is avatják Makkai István győztes pályaművét, a Magyar Opera előcsarnokában, majd az ezt követő hangversenyen a Végh Sándor Díj kitüntetettje - mellyel a Végh-család a fiatal erdélyi muzsikusokat támogatja -, Béres Melinda hegedűművész játszik.

Végh Sándor
Végh Sándor

Június 4-én veszi kezdetét a két- vagy háromévente megrendezni kívánt vonósnégyes verseny is, melynek három magyar indulója van. "A négy forduló anyaga nehéz, a verseny megterhelő lesz, de úgy gondoltuk, hogy ha komoly és Végh Sándorhoz méltó versenyt szeretnénk rendezni, akkor nem adhatjuk alább" - fogalmazott Keller András, a zsűri elnöke. A Márványteremben rendezett fordulókat internetes közvetítésen is követni lehet majd, a döntőre a Müpában június 10-én, a gálakoncertre ugyanitt 11-én kerül sor.

Az idén megkezdte munkáját a Végh Sándor Kamarazene Központ is, mely állandó intézmény és célja az, hogy biztosítsa a folyamatosságot. "Azt szeretnénk elérni, hogy újra nagyszámban rendezzenek kamarakoncerteket és a magyar vonósnégyes tradíció mögött a jelenben és a jövőben is álljon valaki. Sok a lemaradásunk e tekintetben a külföldi zeneélethez képest, de a döntő pillanat elékezett, amikor megfordíthatjuk e tendenciát és utolérhetjük a nemzetközi élvonalat" - mondta Keller.

Szőcs Géza kiemelte, hogy az állam mindent megtett a zenekarokért, de nem lehetnek elégedettek. A jövőről szólva bejelentette, hogy új rendszert dolgoznak ki, melyben az új kategóriákban elfoglalt hely fogja meghatározni a finanszírozást.

Bartók: Duók, km.: Végh Sándor és Alberto Lysy (1:28-tól)