Klaudia

Zongoratitánok a PFZ következő évadában

2012.05.07. 14:37

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok a zongoraművészet olyan neves képviselőit kísérik a Müpában 2013-ban mint Bogányi Gergely, Ránki Dezső, Frankl Péter és Fazil Say.

A pécsi együttes 2013-ban immáron tizedik évadát fogja elindítani a fővárosban, de A zongora négy arca című hangversenysorozat előkészítéseként már novemberben is koncertezik a Müpában, méghozzá a francia csellista Jérôme Pernoo közreműködésével. A koncertszéria első alkalmára így jövő januárban kerül majd sor, amikor is a Bogányi testvérek (Bogányi Tibor, a pécsiek vezető karmestere és Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész) a tavalyi nagy sikerű közös fellépés folytatásaként ismét együtt lépnek a Müpa pódiumára. Műsorukon Bartók II. zongoraversenye, valamint Ravel és Szkrjabin művei szerepelnek.

Bogányi Gergely
Bogányi Gergely

Márciusban a Londonban élő, nemzetközi hírű zongoraművész Frankl Péter játssza Schumann a-moll zongoraversenyét a zenekarral. A hetvenhét éves előadóművész a legismertebb magyar zongoraművészek közé tartozik, s bár sikereit nagyrészt a határon túl érte el, utóbbi időben rendszeresen jár vissza hazánkba koncertezni. 2011-ben a nyári Kaposvári Kamarazene Fesztiválon is fellépett, de 2009-ben a Zeneakadémia - felújítás előtti - utolsó nyilvános koncertjén is ő működött közre: Kelemen Barnabással, Kokas Katalinnal és Kokas Dórával három Brahms-zongoranégyest szólaltattak meg a Nagyteremben. A sorozat második koncertjén Vass András dirigál, a hangversenyen Mozart Don Giovanni-nyitánya és Schubert A halál és a lányka című művének szimfonikus zenekari változata is felcsendül.

Fazil Say
Fazil Say

A harmadik koncert szólistája napjaink zenei világának egyik legszínesebb egyénisége, a török származású zongoraművész-zeneszerző Fazil Say lesz. A negyvenes éveiben járó művész most van csak igazán ereje teljében: több mint száz koncertet ad évente, ráadásul emellett aktívan komponál. A 42 esztendős pianista visszatérő vendége a Művészetek Palotájának, a Pannon Filharmonikusok tavaszi koncertjén Ravel G-dúr zongoraversenyét tűzte műsorra a román dirigens Cristian Mandeal vezényletével. A sorozatot Ránki Dezső szereplése zárja, aki Maxim Vengerov vezénylete mellett az elsők között próbálhatta ki az együttesnek otthont adó pécsi Kodály Központot. A tavaly 60. születésnapját ünneplő zongoraművész Mozart c-moll zongoraversenyét szólaltatja meg Bogányi Tibor vezényletével.