Fábián, Sebestyén

Kihirdették a győzteseket a BFZ filmpályázatán

2012.05.08. 16:30

Programkereső

A középiskolások számára kiírt pályázatot a Lauder Javne Iskola egyik csapata nyerte. A díjkiosztót május 6-án tartották a Müpában.

Az első alkalommal megrendezett vetélkedésen budapesti középiskolák indulhattak, a felhívásra végül összesen tizenöt csoport pályázott. A zsűri tagjai Fischer Iván zeneigazgató, Jancsó Miklós és Kárpáti György Mór fiatal filmrendező voltak, de a bírálók között Markó György személyében helyet kapott a zenekar egyik tagja is. A zsűri az első rostán nyolc pályázatot engedett tovább, majd a döntő három darabjából a zenekar szavazatai alapján döntötték el a helyezéseket.

Az első díjat a Lauder Javne Iskola Gesztenye-csoportja nyerte, melynek tagjai Benke Luca, Czakó Blanka, Horváth Sára, Ladányi Anett, Lefkovics Lea és Matyók Leila. A második díjat az ELTE Trefort Gyakorló Gimnáziumának BFK csoportja kapta - mint Fischer Iván kiemelte - gondolatokban gazdag, filozofikus hangvételű filmjével. A harmadik helyezést egyéni alkotónak, Garai Panninak ítélték oda, aki, ugyancsak a Lauder Javne Iskola diákja.

Fischer Iván
Fischer Iván

"Arra kértem a diákokat, vagy diákcsoportokat, hogy készítsenek filmet Richard Strauss: Imígyen szóla Zarathustra című művéhez. Ehhez érdemes elolvasni Nietzsche azonos című művének fejezeteit, de nem az a cél, hogy a film akár ennek a szövegét, akár a zenét pontosan illusztrálja - emelte ki Fischer Iván. Inkább azok az érzések, impulzusok jelenjenek meg a filmben, amiket a zene és a szöveg kelt a hallgatóban. Mint ahogy Strauss is szabadon követi Nietzsche gondolatait, ugyanúgy a film készítői is inkább saját reflexióikat fogalmazzák meg: jelenjen meg ezekben a zene hangulata, esetleg tartalma is, de személyesen, kreatívan, szabadon." - fogalmazott a pályázat kiírásakor Fischer Iván. A zeneigazgató a díjkiosztót követően azt nyilatkozta: „ez a pályázat az első lépés volt, amely igazán szép sikert hozott". A következő években rendszeresen kiírják majd a pályázatot, és igyekeznek országossá tenni a kezdeményezést.