Beáta, Izolda, Lea

Spanyol románc Kutik Rezsővel

2012.05.08. 10:02

Programkereső

Május 10-én a gitárkoncert keretében szó lesz zenetörténetről, kultúráról, látvány, mesélő komolyzenéről, lélekről és kultúráról is.

A gitárzene sikere a spanyol kultúrában a mai napig töretlen, de a modern spanyol irodalomban, így Garcia Lorcánál is már kizárólag lírai témák kifejezésére szolgált. Az esten végigkövethetjük a spanyol pengetős zene évszázadait Fülöp király reneszánsz udvari zenéjétől Garcia Lorca dalai-ig és a 20. századi szerzők spanyol népzenei ihletésű darabjai-ig. Az előadás különlegessége, hogy az előadó a szólódarabok mellett egyúttal a dalok megszólaltatója is.

Kutik Rezső
Kutik Rezső

A koncerten Kutik Rezső működik közre, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát gitár és énektanári szakon, gitárművészként és oratóriuménekesként számos koncertet adott, és több mint húsz lemez közreműködője. Ezen az estén Luis Milan, Alonso Mudarra, Gaspar Sanz, Fernando Sor, Jose Viñas, Isaac Albéniz, Federico García Lorca, Manuel de Falla, Joaquín Rodrigo műveit szólaltatja meg.

A spanyol kultúra mellett az angol teaszokások is felelevenednek az április 11-én nyílt Rózsavölgyi Szalonban. Májustól hetente egyszer, szerdánként ötórai teát szerveznek a kiváló szalonzongorista, Kerényi János közreműködésével. A szervezők ezzel szeretnék megújítani az ötórai tea régi hagyományát, lehetőséget kínálva a műfaj kedvelőinek, hogy egy kellemes délutánt töltsenek el a szalonban. A tea mellett természetesen lehetőség van ismerkedésre, táncra is. A program a kötelező kávéházi fogyasztás mellett ingyenesen látogatható.