Timót, Xénia

Kárpátalján is tetszett az NFZ

2012.05.09. 15:08

Programkereső

Kedden este adta utolsó koncertjét rövid turnéján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ). Kassán kezdtek, majd Ungvárra utaztak és Lvovban fejezték be a körutat.

"Saját elhatározásunk volt, hogy a nemrég kapott 300 millió forintos kormányzati plusz támogatást mi arra a nemes célra fordítjuk, hogy a májusban és júniusban a környező országok magyarlakta városaiban játsszon az együttes" - mondta el Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója útban visszafelé Budapestre. "Helyesnek bizonyult a döntésünk - melyről a nemrég tartott évados sajtótájékoztatón is beszámolt -, amely szerint a Kassától Lvovig, majd Marosvásárhelyen át Szabadkáig ívelő turnék során a magyar művek között mindig elhangzik az adott hely többségi kultúrájának valamelyik jeles zenei alkotójától egy darab - fűzte hozzá a főigazgató -, Kassán Cikker Olasz balettzenéje, Ungváron és Lvovban Skoryk Kárpáti concertója aratott szép sikert Kocsis Zoltán vezényletével. Szabadkán júniusban Hrisztics Ohridi legenda című szvitjét, Marosvásárhelyen Csíky Boldizsár A hegy című művét adjuk elő, a zeneszerző fia, ifjabb Csíky Boldizsár pedig Bartók III. zongoraversenyét szólaltatja meg."

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán

Ungváron - mint a helyi közönség informálta az NFZ tagjait - ember emlékezet óta nem fordult meg ilyen létszámú és rangú magyar vendégegyüttes, így a fellépés ott és Galícia centrumában, Lvovban is egyfajta kulturális diplomáciai eseménynek is minősült. "Kultúrdiplomáciai szempontból felhúztuk a zsilipeket" - jegyezte meg Kovács Géza, aki a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége elnökeként több kárpátaljai művészeti társszervezettel teremtett kapcsolatot, így az együttműködés elindulhat, illetve magas szintre kerülhet. (A magyar zenekarok jövőjéről Kocsis Zoltán korábbi anyagunkban számolt be.)

A további, külföldi tervek között szerepel, hogy jövő tavasszal Bogotában adnak három estéből álló koncertsorozatot, júliusban pedig a franciországi Mantonban, valamint a La Roque d'Anthéron-i fesztiválon vendégszerepelnek Ránki Dezsővel.

Beethoven: I. szimfónia - I. tétel, km.: Nemzeti FIlharmonikusok, vez.: Kocsis Zoltán