Béla

Fenyő László Frankfurt után Karlsruhéban tanít

2012.05.10. 15:05

Programkereső

A csellóművész a Frankfurti Rádiózenekar szólamvezető posztját cserélte fel a karlsruhei Zeneművészeti Főiskola cselló tanszakának vezető tanári állására.

"Már korábban is tartottam mesterkurzusokat, így hamar híre ment a kinevezésemnek, ezért már hét növendék jelentkezett hozzám - mondta el Fenyő László. - Nemcsak Németországban, Európában is igen jó híre van a főiskolának, az elődöm is neves csellista volt, Martin Ostertag. Amellett, hogy pedagógusként is kiváló, különböző alapítványokban is dolgozott, amelyek hangszereket kölcsönöztek, vagy vonókat osztottak arra érdemes növendékeknek. Ezt a feladatkört is szeretném fokozatosan átvenni."

A főiskola pályázatot írt ki az állásra, így nem volt semmiféle zökkenő a tanszak átvételében, és mivelhogy az intézmény akarta megszerezni Fenyő Lászlót tanárának, a szerződésében maximálisan figyelembe veszik, hogy ő aktív koncertező művész is. Természetesen a szemeszter folyamán teljesítenie kell bizonyos óraszámot, amivel véleménye szerint nem lesz semmi probléma, hiszen nagyon szeret tanítani és pedagógiai téren is igen eredményes.

Fenyő László
Fenyő László

"Én is mindig azt mondtam, hogy majd, később jön el az ideje a tanításnak, addig, amíg öt évvel ezelőtt egy olasz csellista fiú meg nem keresett, hadd játsszon nekem. Belegyeztem, noha fogalmam sem volt róla, hogyan kellene tanítanom, de megpróbáltuk. Két hónapnyi intenzív tanítás után a srác megpályázott egy állást és el is nyerte az Accademia di Santa Cecilia Zenekarban - ez volt az álma." Még ekkor sem foglalkoztatta a tanítás Fenyőt, de egy másik fiatalember féléves munka után az SWR Zenekarban kapott állást. "Akkor még Ostertag volt ott a szólócsellista és az én növendékem az ő tanítványait ütötte ki a versenyben - ez gondolkoztatott el, így kezdtem tanítani."

Van, aki az alapfokú tanulmányait kezdi Fenyő Lászlónál, mások a master képzésre iratkoztak be hozzá, az érdeklődés igen széleskörű Ausztráliától Kínán át Dél-Amerikáig - jegyezte meg, az osztályban koreai, orosz, francia és német fiatalok már egyaránt vannak. Többször felvetődött, hogy budapesti Zeneakadémián is tartson mesterkurzust, de eddig nem valósult meg a hallgatók kezdeményezése.

Szonátaestjei voltak a szezonban Frankfurtban, utána Richard Strauss Don Quijotéjában játszott, Szűcs Mátéval, a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsásával és Paavo Järvi vezényletével a frankfurti Alte Operben. Koncertezett Szöulban, Oroszországban, Kínában, majd egy holland turnén vett részt, Svájcban, valamint Szerbiában lépett fel. Két hete Szentpéterváron, azután Madridban hangversenyezett, szinte heti rendszerességgel utazott a nagyvilág különböző tájaira.

Szombaton pedig az ő közreműködésével kezdődik a Végh Sándor születésének századik évfordulójára emlékező koncertek sora, amelyben délelőtt a Fesztivál Színházban Arvid Engegard, Várjon Dénes, Keller András, Klenyán Csaba, és a Keller Kvartett társaságában lép pódiumra. Egyelőre a következő szezonra nincs magyarországi koncertfelkérése.

Csajkovszkij: Rokokó-variációk, km.: Budapesti Vonósok, Fenyő László