Vince, Artúr

Madaras Gergely az Angol Nemzeti Opera ösztöndíjasa

2012.05.10. 09:34

Programkereső

Az English National Opera (ENO) 2012-ben ösztöndíjat hozott létre karmestereknek.

Az ENO egykori zeneigazgatójának, Sir Charles Mackerras emlékére alapított ösztöndíjat másodévente ajánlják fel egy kiemelkedően tehetséges és már a nemzetközi koncertéletben is jelentős sikereket elért fiatal karmesternek. Az ENO a nagy európai zenei intézmények igazgatóinak és karmestereinek ajánlásával ezért egy hosszú, nemzetközi listát állított össze az aspiráns fiatal karmesterekről, akik a neves londoni operaház énekes szólistáinak, valamint zenekarának részvételével egy többfordulós felvételin vettek részt. Az öttagú zsűri soraiban az ENO vezetősége mellett olyan szakemberek ültek, mint Paul Hughes, a BBC Szimfonikusok főigazgatója. A meghallgatás után a zsűri egyhangúan Madaras Gergelyt választotta az ösztöndíjas állás legelső nyertesének.

Madaras Gergely
Madaras Gergely

Edward Gardner, az ENO zeneigazgatója közleményben így nyilatkozott: "Amikor Gergelyt megismertük, és láttuk az énekesekkel és a zenekarral való munkáját, az egész zsűri számára világossá vált, hogy egy igazi tehetségre találtunk. Öröm volt nézni dinamikus és magabiztos vezénylési stílusát, valamint a zenészekkel való empatikus együttműködését. Az egész társulat nevében nagyon örülök, hogy nálunk bontakoztathatja ki tudását az elkövetkezendő két évben."

Madaras Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvola szakán, valamint a bécsi Universität für Musik karmesterképzőjén diplomázott. 2011-ben elnyerte a Junior Prima-díjat és a Klassz Zenei Ösztöndíjat, valamint bejutott a világ egyik legrangosabb megmérettetésének, az 52. Besanconi Karmesterversenynek a döntőjébe. Ebben az évadban olyan zenekarokat vezényelt rangos mesterkurzusokon, mint a Londoni Szimfonikus Zenekar és az amszerdami Royal Concertgebouw Zenekara, valamint továbbra is Pierre Boulez asszisztens karmestereként vesz részt a Lucerne Festival Academy munkájában. Jelenleg Manchesterben él, ahol kinevezése idén júliusban ér véget.

Grieg: Peer Gynt-szvit, km.: RNCM Orchestra, vez.: Madaras Gergely