Konrád

Új zenei elitgimnázium Bécsben

2012.05.11. 11:39

Programkereső

Már idén ősszel megkezdi működését az Amadeus International School of Music Vienna, ahová eleinte hatvan gyerek jár majd fejenként évi 15 ezer euróért.

Két amerikai állampolgár és néhány tehetős szingapúri zenekedvelő adta össze a pénzt az osztrák főváros legújabb magániskolájára, ahová 12-14 éves gyerekeket várnak majd Ausztriából, Európából és Ázsiából. Később évente 80-100 diákot vesznek fel a hatosztályos gimnázumba.

Amadeus International School of Music Vienna
Amadeus International School of Music Vienna

A tervek szerint délelőttönként hagyományos órákat - például matematika, humán tárgyak, informatika - tartanak, a délután pedig a zenei képzésé a főszerep. A gyerekeknek már érkezésükkor legalább egy hangszeren jól kell tudniuk játszani, és fontos az angol nyelvtudás is, mivel az alapítók elképzelése szerint a tanulók mintegy fele külföldről - elsősorban Ázsiából illetve Európából érkezne. A hatosztályos gimnázium végzősei International Baccalaurate végzettséget szereznek, amivel a világ bármelyik egyetemén folytathatják tanulmányaikat.

Az Amadeus Vienna Ázsia egyik legjobb iskolája, a szingapúri Raffles-Institution és a Wirtschaftsagentur Wien bábáskodásával jött létre, és Bécs 18. kerületében, a Semmelweis-Klinika területén kapott helyett. Az intézmény tagja a Nobel Education Networknek, amely kiemelkedő színvonalú, különleges képzést nyújtó iskolák globális hálózata kíván majd lenni. "Célunk, hogy hidat alkossunk a virágzó Ázsia és Európa között és még több teret adjunk a kreativitásnak" - mondja az iskola alapítója és egyik vezetője, Jürgen Kremb.