Béla

Végh Sándorra emlékeztek

2012.05.13. 08:45

Programkereső

A május 12-i emléknapon nemcsak koncerteket rendeztek, hanem napvilágot látott egy dupla CD, egy képzőművészeti album és egy könyv is.

A hegedűművész, karmester és pedagógus születésének centenáriumi évének a magyarországi események mellett tárgyi megnyilvánulásai is vannak. A Végh Sándor-emléknapon, május 12-én jelent meg annak a tíz lemezből álló sorozatnak az első két darabja, amin a muzsikus magyarországi koncertjeit tervezték elérhetővé tenni. "Az első két album tartalmazza azokat a felvételeket, amik kiadhatók, ugyanis a meglévőek közül számos sérült, zörejes, de azzal is szembesülnünk kellett, hogy sajnos sok felvétel eltűnt" - mondta Gőz László, a BMC igazgatója a kiadványok sajtóbemutatóján. A további nyolc lemezen tehát megváltozott koncepció mentén olyan különleges felvételek szerepelnek majd, amik más lemezkiadóknál nincsenek forgalomban.

Végh Sándor
Végh Sándor

A biográfiának is beillő, az eseményeket időrendi sorrendbe helyezve, tematikusan rendszerező, Végh Sándor című könyvről Végh Sándor lánya, Alja Végh-Batthyány azt mondta: "A szerző, Lőwenberg Dániel évekig kutatta apám életét és sok olyan momentumra lelt, ami számomra is ismeretlen volt eddig." Örömét fejezte ki, hogy édesapja zenei hitvallása tovább él a centenáriumi koncertekben, a vonósnégyes verseny résztvevőiben és a koncertlátogatók lelkében. "Apám Hubaynál tanult, akinek Joachim volt a mestere, aki Brahms tanítványa volt, így mindig azt mondta, ő csak továbbadhatja ezt a tudást, mert fontos, hogy a hagyomány tovább éljen" - idézte fel édesapja szavait Alja. Maga a szerző Rohmann Imre növendékeként találkozott Végh Sándor nevével salzburgi tanulmányai során, és csak néhány cikk, egy-két interjú volt, ami fennmaradt, és ami kiindulópontként szolgált.

Végh Sándor sajtótájékoztató 2012. május 12.
Végh Sándor sajtótájékoztató 2012. május 12.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is ezt emelte ki: "Végh Sándort, aki Kolozsvárott született, Magyarországra szakadt és nemzetközileg elismert muzsikust itthon alig ismerik, míg külföldön elismerik, de nem tudják, hogy magyar - sokszor inkább osztráknak hiszik. Többek között ezért állt a Minisztérium e mellé a kezdeményezés mellé, hogy mindenki tisztán láthassa, ki volt Végh Sándor. A lemezek, a könyv, a szoborpályázat huszonnyolc alkotásáról készített album, és a Végh Sándor-emlékév megkoronázása, a vonósnégyesverseny csak bevezető. Akkor lehetünk elégedettek, ha Végh Sándor művészete ismét referenciapont, előremutató példa lesz" -  mondta az államtitkár.

Végh Sándor sajtótájékoztató 2012. május 12.
Végh Sándor sajtótájékoztató 2012. május 12.

Mint ahogyan a Fidelio.hu korábban beszámolt róla, a Végh Sándor mellszobrára kiírt pályázatra negyven mű érkezett, melyek közül huszonnyolcról egy album készült. A Sulyok Miklós fotóiból álló kiadvány szintén május 12-én került forgalomba. Makkai István győztes szobrász munkáját május 17-én avatják fel a Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában, a pályázatra beérkezett és az albumba is bekerült huszonöt centiméter magasságú szobrokat pedig vételre ajánlják a nagyközönségnek. A június 4. és 11. között megrendezett vonósnégyes versenyről Gyenge Enikő, a verseny titkára elmondta, hogy tizennégy kvartettet válogatott be DVD felvételek alapján az előzsűri - Falvay Attila, Komlós Péter, Konrád György - és mivel később ketten (Arcadia és a Szolnok) visszaléptek, így kilenc külföldi és három magyar résztvevője lesz a megmérettetésnek. A szervezők 20.000 forintos támogató jegyeket is értékesítenek, melynek vásárlói a centenáriumi év valamennyi kiadványát ajándékba kapják.

Végh Sándor sajtótájékoztató 2012. május 12.
Végh Sándor sajtótájékoztató 2012. május 12.

A 40.000 euró összdíjazású versenynek közönségdíja is lesz, melynek elnyerője Pécsett léphet fel június 12-én. A különdíjak felajánlói között találjuk a Károlyi Alapítványt, akik párizsi koncertet és a Fidelio Média Kft-t is, akik a médiatámogatás mellett sajtócsomaggal járulnak hozzá a verseny díjazásához. A rangos megmérettetés nyertesei számos külföldi koncerten vehetnek részt többek között Olaszországban, Belgiumban, Németországban, Bukarestben, Stuttgartban, Salzburgban és Bécsben is. "Reméljük, hogy hamarosan ez a verseny a legrangosabb zenei események közé kerül nemzetközi szinten is" - mondta Szőcs Géza.