Sándor, Ede

Mesterek a szalonban

2012.05.14. 11:46

Programkereső

Hegedűs Endre és Szabadi Vilmos GrandDuo Zeneszalon címmel ismét közös sorozat indít: a május 24-i nyitóesten romantikus mesterművek csendülnek fel az Óbudai Társaskörben.

A Grand Duo elnevezéssel azokat a produkciókat illeték a 19. században, amikor két kivételes művészegyéniség nagyformátumú művek előadására állt össze. Szabadi Vilmos és Hegedűs Endre ezt a hagyományt igyekszik feléleszteni sorozatukkal, melynek előzményeként már koncerteztek a Danubia Szimfonikus Zenekarral a Művészetek Palotájában, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A két virtuóz most GrandDuo Szalon néven ismét koncertsorozatot indít: a soron következő koncertek atmoszféráját a szalonok hangulatát idéző miliő egészíti ki. Az esteket gyertyafényes asztalok mellett borkülönlegességeket és gasztronómiai ínyencségeket fogyasztva élvezheti a közönség, az elhangzó zeneszámok között pedig kötetlen, rövid beszélgetések hangoznak majd el ismert televíziós személyiség moderálásával. A május 24-i nyitóest műsorában Liszt Tannhäuser-parafrázisa mellett Vecsey Ferenc művei és César Frank hegedűre és zongorára írt A-dúr szonátája kapott helyet.

Hegedűs Endre és Szabadi Vilmos
Hegedűs Endre és Szabadi Vilmos

Hegedűs Endre a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája. 1980-ban zongoraművész és tanári diplomát kapott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, tanárai Antal István, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Schiff András és Hajdú Anna voltak. A diploma megszerzése után előszeretettel látogatta Bruno Leonardo Gelber és Vásáry Tamás mesterkurzusait. Tíz nemzetközi zongoraverseny díjazottja: többek között I. helyezést kapott Monzában a Rina Sala Gallo versenyen és Morcone városában a Rahmanyinov Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban, valamint második díjazottja a Sydney Nemzetközi Zongoraversenynek Ausztráliában és a Milánói Scala Dino Ciani versenynek is. Szólistaként és kamaraművészként is rendszeresen hangversenyezik itthon és külföldön és nagy sikerrel vendégszerepelt Európa számos országában, Ausztráliában, Indiában, Japánban, a volt Szovjetunióban, Dél-Koreában, Kanadában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban. 2004 októberében jelent meg a Ferenczy Andrea tollából és a Harmat Kiadó gondozásában interjú-kötete, a „Hegedűs a zongoránál". Munkájának elismeréseként 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Szabadi Vilmos Halász Ferenc irányítása alatt végezte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, amit 1983-ban fejezett be és rá egy évvel később, már az intézmény legfiatalabb tanáraként tanít itt. Posztgraduális tanulmányait Ruggiero Ricci, Végh Sándornál és Fenyves Lórántnál végzi. 1995 áprilisában, a Spanyol Királyi Kincstár számára egy 1701-ben készített Stradivári hegedűn mutatkozik be Madrid legnagyobb koncerttermében, Dmitrij Bashkirov és Ivan Monhigetti társaságában, az Auditorio Nacional-ban. 1982-ben a Magyar Rádió által rendezett Hegedűverseny, majd egy évvel később a Hubay Jenő Hegedűverseny első díjasa illetve mindkét versenyen elnyeri a zsűri különdíjait is. 1985-ben, Finnországban nyer harmadik díjat a Jean Sibelius Nemzetközi Hegedűversenyen. 1992-ben munkásságáért Liszt-díjjal tüntették ki.